Mniszek lekarski a mlecz. Jak je odróżnić? Właściwości mniszka, jak zrobić syrop z mniszka?
Mniszek lekarski, znany też jako mniszek pospolity, to popularny chwast, który jest jednocześnie cenną rośliną leczniczą. Poznaj właściwości i zastosowanie lecznicze mniszka lekarskiego. Mniszek lekarski jako zioło. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego.
Autor: hak
Spis treści
- Mniszek lekarski a mlecz - jak je odróżnić?
- Mniszek lekarski – pozyskiwanie i suszenie surowca leczniczego
- Co zawiera mniszek lekarski?
- Mniszek lekarski właściwości
- Syrop z mniszka lekarskiego - przepis
- Jak zrobić syrop (miód) z mniszka lekarskiego?
Mniszek lekarski a mlecz - jak je odróżnić?
Mniszek lekarski jest rośliną jadalną. Od popularnego chwastu - mlecza - odróżnimy go w ten sposób, że posiada kilka bezlistnych łodyg, które wyrastają z jednego miejsca blisko ziemi. Mniszek lekarski ma jeden kwiat, natomiast mlecz polny posiada grube łodygi, które rozdzielają się na boczne, posiadające listki pędy. One zakończone są kilkoma kwiatami.
Mniszek lekarski (mniszek pospolity, łac. Taraxacum officinale) powszechnie uważa się za pospolity chwast. W Polsce rośnie na ugorach, poboczach dróg, łąkach i trawnikach. Tymczasem mniszek lekarski to roślina o licznych właściwościach leczniczych.
Mniszek lekarski – pozyskiwanie i suszenie surowca leczniczego
W celach leczniczych wykorzystuje się:
- liście mniszka (Folium Taraxaci),
- kwiaty mniszka lekarskiego (Flos Taraxaci), które zbiera się wiosną i suszy w cieniu,
- korzenie mniszka (Radix Taraxaci), które zbiera się jesienią i suszy.
Co zawiera mniszek lekarski?
Wszystkie części rośliny zawierają sok mleczny, którego głównym składnikiem jest taraksacyna. To właśnie tej substancji mniszek lekarski w dużej mierze zawdzięcza swoje właściwości lecznicze. Poza tym na sok mleczny składają się m.in. białka i żywica. Natomiast korzeń zawiera dodatkowo inulinę, fruktozę, kwasy organiczne, trójterpeny, garbniki, a także olejek eteryczny. Z kolei w kwiatach można znaleźć flawonoidy i sole mineralne, takie jak potas, magnez, siarka i krzem. Są również skarbnicą witaminy, zwłaszcza witaminy C.
Mniszek lekarski właściwości
Mniszek lekarski to roślina, której właściwości lecznicze powinny docenić przede wszystkim osoby mające problemy z trawieniem, gdyż pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. W tych i innych dolegliwościach szczególnie poleca się sok z mniszka.
Mniszek lekarski reguluje proces trawienia, gdyż pobudza wytwarzanie soku żołądkowego i żółci przez wątrobę, a także nieznacznie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie trzustki. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie mniszka zwłaszcza w stanach rekonwalescencji po przebytych chorobach wątroby, przy zastoju żółci i przy zwiększonym ryzyku rozwoju kamicy żółciowej.
Poza tym mniszek lekarski ma działanie moczopędne, a także odtruwające i oczyszczające. Pomocniczo można go stosować w reumatyzmie i dni moczanowej. Wykazano również, że wzmacnia układ odpornościowy organizmu, dlatego poleca się go stosować przy ogólnym osłabieniu i podatności na infekcje. W medycynie naturalnej stosuje się go również w stanie przedcukrzycowym.Z kolei wyciągi z mniszka stosowanie zewnętrznie regenerują skórę i przyśpieszają gojenie ran. W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się świeży sok mleczny do okładów na brodawki i kurzajki.
Syrop z mniszka lekarskiego - przepis
Syrop z mniszka lekarskiego jest często nazywana także miodem z mniszka lekarskiego bądź miodkiem z mniszka lekarskiego. Wykazuje on działanie przeciwzapalne, pomaga w leczeniu infekcji skórnych, leczeniu bólu gardła oraz zwalczaniu przeziębienia. Ogólnie wzmacnia odporność naszego organizmu, pomaga w zwalczaniu chorób. Ma też właściwości przeciwmiażdżycowe.
Jak zrobić syrop (miód) z mniszka lekarskiego?
Miód z mniszka lekarskiego nie jest wytwarzany przez pszczoły, ale przez nas samych - możemy zrobić go samodzielnie.
Na syrop najlepiej zbierać kwiaty mniszka wczesną wiosną, przed południem, w słoneczny dzień. Rozkładamy je na białym papierze, by wyszły z nich wszelkie owady. Do przygotowania syropu wybieramy tylko kwiaty czyste (niezanieczyszczone ziemią).
Do przygotowania miodu z mniszka potrzebujemy:
- 1 litr kwiatów mniszka lekarskiego (rozwinięte i suche - nie zbieramy ich po opadach deszczu),
- 1 kg cukru,
- 1 litr wody,
- 2 cytryny.
Oczyszczone kwiaty mniszka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujmy przez około 15 min. Potem odstawiamy garnek na 24 godziny. Po tym czasie zawartość garnka odcedzamy przez sito.
Kolejnym etapem będzie dodanie do otrzymanego wywaru soku z cytryn oraz cukru. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 2 godziny – do czasu uzyskania konsystencji lejącego miodu. Na koniec syrop przelewamy do czystych słoiczków.
Przeczytaj też:
- Syrop z cebuli domowy - jak zrobić, na co się stosuje syrop z cebuli?
- Kasztany - jakie mają właściwości zdrowotne? Zastosowanie kasztanów
- Czosnek pospolity. Lecznicze właściwości czosnku