Właściwości lecznicze miłorzębu i zbiór surowca
Miłorząb dwuklapowy (łac. Ginkgo biloba) to nie tylko piękna i unikatowa roślina ozdobna. To oryginalne drzewo od tysiącleci jest wykorzystywane w ziołolecznictwie – to środek wspomagający leczenie wielu chorób. Poznaj właściwości lecznicze miłorzębu.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Herbatka z liści miłorzębu
Miłorząb dwuklapowy (miłorząb japoński) to relikt reprezentujący rośliny, które żyły na Ziemi w erze mezozoicznej. Przetrwał setki milionów lat, gdyż na etapie ewolucji wytworzył mechanizmy obronne przeciw chorobom, owadom i niekorzystnym warunkom. Jednocześnie miłorząb to gatunek, który sam dostarcza leczniczych związków, wykorzystywanych w przemyśle farmaceutycznym i w ziołolecznictwie.
Miłorząb dwuklapowy – pozyskiwanie i suszenie surowca
Surowcem leczniczym miłorzębu są liście (Folium Ginkgo bilobae). Zaleca się je zbierać jesienią, gdy zaczynają żółknąć i opadać. Można je suszyć, układając cienkimi warstwami w miejscach zacienionych, przewiewnych i suchych (zwykle są to budynki gospodarcze lub strychy).
>>Przeczytaj też: Miłorząb dwuklapowy – jak uprawiać miłorząb w Polsce
Skład i właściwości miłorzębu
Miłorząb dwuklapowy jest bogaty w związki wpływające dobroczynnie na organizm, m.in. laktony, flawonoidy, kwasy tłuszczowe, lipidy, monoterpeny. Zróżnicowany skład chemiczny powoduje, że liście mogą być traktowane jako panaceum na wiele chorób.Napary z liści (łyżkę suszonego lub świeżego ziela zaparza się jak herbatę) usprawniają układ krążenia, wzmacniają odporność organizmu, działają ochronnie na układ nerwowy, poprawiają pamięć, koncentrację i spowalniają procesy starzenia. Naturalny lek jest wykorzystywany więc m.in. przy leczeniu depresji, cukrzycy i miażdżycy. Kuracje z użyciem miłorzębu stosuje się zwykle przez 2–6 miesięcy. Po tym czasie należy zrobić co najmniej kilkumiesięczną przerwę w dawkowaniu.