Marzysz o świeżej kolendrze? Uprawiaj ją sam – to łatwiejsze niż myślisz!

Kolendra siewna to roślina przyprawowa powszechnie uprawiana w naszym kraju. Owoce kolendry to znakomity dodatek do wielu potraw. Podpowiadamy jak uprawiać kolendrę w ogrodzie i kiedy ją siać do gruntu.

Spis treści

  1. Czy kolendra to roślina wieloletnia?
  2. Jak wygląda kolendra siewna?
  3. Jakie wymagania ma kolendra?
  4. Kiedy siać kolendrę do gruntu?
  5. Kiedy zbierać kolendrę?
  6. Owoce kolendry - popularna przyprawa

Czy kolendra to roślina wieloletnia?

Kolendra siewna (łac. Coriandrum sativum) to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych (Apiaceae). Pochodzi z krajów o ciepłym klimacie, ale bardzo dobrze przystosowała się do naszych warunków i jest w Polsce powszechnie uprawiana jako roślina przyprawowa i zioło.

Jak wygląda kolendra siewna?

Kolendra siewna ma wzniesiony pokrój, dorasta do 70 cm wysokości. Dolne liście rośliny są pojedyncze, klapowane, mają długie ogonki i szerokie blaszki. Górne liście są podwójnie pierzastodzielne (są podobne do liści kopru).

Kolendra siewna kwitnie od czerwca do lipca. Białe bądź jasnoróżowe kwiaty są zebrane w baldachy. Kolendra jest roślina miododajną.

Kolendra siewna ma dwie odmiany botaniczne: gruboowocową i drobnoowocową. Ta druga ma mniejsze owoce, ale zawiera więcej olejku lotnego i dlatego prawie wyłącznie ona jest uprawiana w naszym kraju.

Jakie wymagania ma kolendra?

Najlepsze stanowisko dla kolendry to miejsce nasłonecznione. Gleba powinna być lekka i ciepła, nie może być wilgotna i kwaśna.

Kiedy siać kolendrę do gruntu?

Nasiona kolendry siewnej wysiewa się wczesną wiosną (do połowy kwietnia) bezpośrednio do gruntu w przygotowane wcześniej rowki głębokości 1–1,5 cm, w rzędach oddalonych od siebie o około 30 cm. Nasiona kiełkują po około dwóch tygodniach.

Grządki z kolendrą należy systematycznie odchwaszczać i spulchniać ziemię w międzyrzędziach.

Przeczytaj też: Jak zaprojektować i założyć ogród ziołowy? Praktyczne porady i wskazówki dotyczące uprawy ziół w ogrodzie

Kiedy zbierać kolendrę?

Kolendrę zbiera się w dzień pogodny, rano lub wieczorem, ścinając łodygi ostrym nożem i ostrożnie wiążąc w niewielkie snopki, a potem suszy.

Owoce kolendry zbiera się na przełomie lipca i sierpnia. Ponieważ dojrzewanie owoców kolendry jest nierównomierne, zbiór rozpoczyna się, gdy pierwsze owoce staną się jasnobrunatne, a pozostałe są zaróżowione.

Warto wiedzieć
Kolendra siewna

Autor: www.thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne

Owoce kolendry siewnej

Owoce kolendry - popularna przyprawa

Świeże ziele kolendry i niedojrzałe owoce wydzielają po roztarciu nieprzyjemny zapach (przypominający zapach wydzieliny pluskwy). Dojrzałe owoce dzięki zawartości olejku lotnego zmieniają zapach (i smak) na przyjemny – korzenny. Dojrzałe owoce są suche, kuliste, słomkowobrunatne, średnicy 3–5 mm. Wysuszone owoce kolendry (całe lub zmielone) używane są jako przyprawa, m.in. do wyrobu wędlin, konserw mięsnych i warzywnych, marynat (np. do marynowania ogórków i grzybów), a także jako dodatek do wódek, likierów i win korzennych. Kolendrę można dodawać do sałatek, zup, dań z roślin strączkowych, potraw z jaj, do drobiu i ryb. Jako przyprawę używa się także świeże ziele kolendry.

Przeczytaj też: Gorczyca polna, biała, czarna. Jak uprawiać gorczycę i wykorzystać jej właściwości?

Murator Google News
Zioła z przydomowego ogrodu? Rozpoznasz?
Pytanie 1 z 10
Jak nazywa się to zioło?
tymianek pospolity
Murator Ogroduje #2: Domowe opryski do roślin - przepisy
Murowane starcie
Taras – bez dachu czy zadaszony? MUROWANE STARCIE