Jeżyna - właściwości i zastosowanie surowców z jeżyny, przetwory z owoców jeżyny

2015-10-19 12:26

Właściwości jeżyny doceniają nie tylko zwolennicy medycyny ludowej, lecz także naukowcy, którzy odkryli, że ma działanie m.in. przeciwnowotworowe. Przetwory z owoców jeżyny.

Jeżyna, inaczej ożyna lub ostrężyna, to kolczasty krzew, który w Polsce rośnie w lasach, zaroślach, na miedzach i przydrożach. Owoce jeżyny wyglądem przypominają maliny, jednak są ciemnofioletowe, granatowe lub czarne. Od dawna znajdują one zastosowanie w medycynie naturalnej, podobnie jak liście.

Właściwości i zastosowanie surowców z jeżyny

Odwary z liści jeżyny zaleca się przede wszystkim w przewlekłych schorzeniach żołądka, które objawiają się bólem brzucha, biegunkami i wzdęciami. Z kolei owoce jeżyny znajdują zastosowanie w profilaktyce chorób nowotworowych i układu krążenia.

Jak wynika z badań, jeżyny są bogatym źródłem przeciwutleniaczy – związków chroniących organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, którego skutkiem mogą być nowotwory i choroby serca. Dodatkowo jeżyny, m.in. dzięki zawartości witaminy C i E, mogą zapobiec zwyrodnieniu plamki żółtej.

Te leśne owoce powinny włączyć do diety kobiety po menopauzie, ponieważ łagodzą objawy klimakterium i wzmacniają kości. Poza tym jeżyny są niskokaloryczne, dlatego sprawdzą się podczas kuracji odchudzającej. Warto wiedzieć, że jeżyny mają niski indeks glikemiczny, a dodatkowo obniżają poziom cukru we krwi, dlatego bez obaw mogą po nie sięgać cukrzycy. Powinni oni jednak zrezygnować z przetworów z jeżyny, takich jak dżemy, konfitury czy marmolady. Mogą za to rozkoszować się smakiem soku z jeżyn bez cukru.

>>Przeczytaj też: Uprawa jeżyn w ogrodzie. Jeżyny uprawa, sadzenie, cięcie

Beszamel: Jeżyny - właściwości odżywcze, zastosowanie jeżyn w kuchni

Przetwory z owoców jeżyny: przepis na sok z jeżyn dla cukrzyków

(źródło: Poradnikzdrowie.pl)Do wykonania soku z jeżyn dla cukrzyków będą potrzebne 1 kg świeżych owoców oraz szczypta kwasku cytrynowego. Jak go przyrządzić? Oczyszczone jeżyny przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż puszczą sok. Następnie dodaj kwasek cytrynowy i wymieszaj. Gorący sok przecedź przez sitko, przelej do słoików, zamknij, odwrócić do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.Po otwarciu sok należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.

Leśne smaki - co wiesz o jeżynach?

Pytanie 1 z 9
Jaki inny owoc jeżyny przypominają kształtem?
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE