Jeżyna - właściwości i zastosowanie surowców z jeżyny, przetwory z owoców jeżyny
Właściwości jeżyny doceniają nie tylko zwolennicy medycyny ludowej, lecz także naukowcy, którzy odkryli, że ma działanie m.in. przeciwnowotworowe. Przetwory z owoców jeżyny.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Owoce jeżyny są wykorzystywane w ziołolecznictwie
Jeżyna, inaczej ożyna lub ostrężyna, to kolczasty krzew, który w Polsce rośnie w lasach, zaroślach, na miedzach i przydrożach. Owoce jeżyny wyglądem przypominają maliny, jednak są ciemnofioletowe, granatowe lub czarne. Od dawna znajdują one zastosowanie w medycynie naturalnej, podobnie jak liście.
Właściwości i zastosowanie surowców z jeżyny
Odwary z liści jeżyny zaleca się przede wszystkim w przewlekłych schorzeniach żołądka, które objawiają się bólem brzucha, biegunkami i wzdęciami. Z kolei owoce jeżyny znajdują zastosowanie w profilaktyce chorób nowotworowych i układu krążenia.
Jak wynika z badań, jeżyny są bogatym źródłem przeciwutleniaczy – związków chroniących organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, którego skutkiem mogą być nowotwory i choroby serca. Dodatkowo jeżyny, m.in. dzięki zawartości witaminy C i E, mogą zapobiec zwyrodnieniu plamki żółtej.
Te leśne owoce powinny włączyć do diety kobiety po menopauzie, ponieważ łagodzą objawy klimakterium i wzmacniają kości. Poza tym jeżyny są niskokaloryczne, dlatego sprawdzą się podczas kuracji odchudzającej. Warto wiedzieć, że jeżyny mają niski indeks glikemiczny, a dodatkowo obniżają poziom cukru we krwi, dlatego bez obaw mogą po nie sięgać cukrzycy. Powinni oni jednak zrezygnować z przetworów z jeżyny, takich jak dżemy, konfitury czy marmolady. Mogą za to rozkoszować się smakiem soku z jeżyn bez cukru.
>>Przeczytaj też: Uprawa jeżyn w ogrodzie. Jeżyny uprawa, sadzenie, cięcie
Przetwory z owoców jeżyny: przepis na sok z jeżyn dla cukrzyków
(źródło: Poradnikzdrowie.pl)Do wykonania soku z jeżyn dla cukrzyków będą potrzebne 1 kg świeżych owoców oraz szczypta kwasku cytrynowego. Jak go przyrządzić? Oczyszczone jeżyny przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż puszczą sok. Następnie dodaj kwasek cytrynowy i wymieszaj. Gorący sok przecedź przez sitko, przelej do słoików, zamknij, odwrócić do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.Po otwarciu sok należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.