Jak uprawiać boczniaki w ogrodzie? Amatorska uprawa boczniaka
Jak uprawiać boczniaki w domu? Amatorska uprawa boczniaka: poradnik. Boczniaki uprawa na słomie i na drewnie. Przeczytaj, jeśli chcesz mieć własne boczniaki. Grzybnię boczniaka bez problemu kupisz w centrach ogrodniczych.
Spis treści
- Grzyby boczniaki
- Skąd wziąć grzybnię do uprawy boczniaka?
- Boczniaki uprawa - szczepienie grzybnią boczniaka
- Uprawa boczniaka na słomie – baloty słomiane zaszczepione grzybnią
- Uprawa boczniaka na drewnie – wybór pniaka
- Co zawierają boczniaki?
Grzyby boczniaki
Boczniaki to grzyby jadalne rosnące na pniach drzew liściastych. Tworzą grupy, układając się dachówkowato, ich kapelusze (średnicy 5–15 cm) mają kształt muszli, barwę od popielatej do ciemnoszarej. Trzon wyrasta asymetrycznie, z boku grzyba. Najłatwiej boczniaki kupić w sklepie, ale możliwa jest też amatorska uprawa boczniaka. Jeśli chcesz uprawiać boczniaki w ogrodzie, przeczytaj naszą instrukcję uprawy.
Skąd wziąć grzybnię do uprawy boczniaka?
Grzybnię boczniaka do uprawy w ogrodzie można kupić w większości centrów ogrodniczych lub w sprzedaży internetowej. Najczęściej występuje w postaci ziaren zbóż, trocin, drewnianych kołeczków lub balotów słomy (zaszczepionych grzybnią).
Boczniaki uprawa - szczepienie grzybnią boczniaka
Szczepienie grzybnią boczniaka wykonujemy od początku kwietnia do końca września. Inkubacja grzybni przebiega w ciemności i wysokiej wilgotności, w temperaturze 10-28 ºC. Pniaki lub baloty słomy owijamy folią i regularnie podlewamy. Grzybnia przerasta słomiany balot po upływie 6-8 tygodni, a drewniany pień po okresie od 3 do 12 miesięcy.
Aby zainicjować pojawianie się kapeluszy (owocników) należy pniaki lub baloty wynieść na światło i obniżyć temperaturę do 10-15 ºC (takie warunki panują na jesieni). Grzyby pojawiają się stopniowo, boczniaki owocują na słomie przez okres 3-5 miesięcy, a na drewnie od 2 do 5 lat. Grzybnia boczniaka bez problemów zimuje na zewnątrz.
Przeczytaj też:
Uprawa boczniaka na słomie – baloty słomiane zaszczepione grzybnią
Uprawa boczniaka na słomie: opis. Słoma do uprawy boczniaków powinna być twarda, np. żytnia lub pszenna. Źdźbła muszą być jasne, bez jakichkolwiek przebarwień i śladów pleśni. Słoma przed zaszczepieniem musi być dobrze nawilżona wodą. W sprzedaży można kupić gotowe baloty słomy zaszczepione już grzybnią boczniaka.
Uprawa boczniaka na drewnie – wybór pniaka
Uprawa boczniaka na drewnie: opis. Do uprawy boczniaka na drewnie można wykorzystać pniaki lub karpy z topoli, wierzby, brzozy, buka, grabu, klonu oraz z drzew owocowych. Powinny być świeże, zdrowe i pokryte korą oraz mieć 20-50 cm średnicy i maksymalnie 50 cm wysokości. Pniaki szczepimy grzybnią w postaci ziaren zbóż, trocin, drewnianych kołeczków.
Co zawierają boczniaki?
Boczniaki zawierają białko w 70 proc. przyswajalne, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, są bogate w witaminy i sole mineralne. Mają komplet witamin z grupy B, witaminę C. Obfitują w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierający aktywną substancję – pleuran może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych. Badacze słowaccy wyizolowali z boczniaka beta-glukan – związek poprawiający odporność organizmu i zwalczający niektóre nowotwory. Przy regularnym jadaniu boczniaków obniża się stężenie cholesterolu, cukrzykom spada poziom cukru, u osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych. Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Dzięki tym niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm zaliczane są do grzybów leczniczych.
Boczniaki nie są tak aromatyczne jak grzyby leśne. Najsmaczniejsze są niezbyt duże kapelusze, starsze boczniaki są łykowate. Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatki, zupy, jako farsz do naleśników lub pierogów, dodać do omletu. Boczniaki można zamrażać, suszyć i marynować. Suszonymi trzonami warto wzbogacić smak mielonego mięsa lub sosu. Boczniaki to wyjątkowo delikatne grzyby, dlatego trzeba je ostrożnie myć (szybko, bo nasiąkną). Jeśli zależy nam, by kapelusze były w całości, najlepiej kupić zapakowane w koszyku lub na tacce – są kruche i łamliwe.
Tekst: Justyna Nowicka