Trujące grzyby. Te gatunki grzybów są najbardziej trujące! ZDJĘCIA

2022-09-27 16:41
Muchomor sromotnikowy
Autor: GettyImages Muchomor sromotnikowy

Trujące grzyby, których spożycie jest śmiertelnie niebezpieczne. Wiele osób uwielbia zbierać grzyby, nie każdy jednak potrafi odróżnić grzyby jadalne od grzybów trujących. Zatrucie grzybami to poważne zagrożenie dla zdrowia. Warto więc dobrze poznać najbardziej trujące grzyby rosnące w Polsce. Galeria i opisy trujących grzybów.

Wiele osób uwielbia zbierać grzyby, nie każdy jednak potrafi odróżnić grzyby jadalne od grzybów trujących. Zatrucie grzybami jest bardzo niebezpieczne, a nawet śmiertelne. Warto więc dobrze poznać najbardziej trujące grzyby rosnące w Polsce.

Najbardziej trujące grzyby należą głównie do grupy grzybów blaszkowych, ale nie jest to regułą. Przykładem może być borowik ponury, posiadający pod kapeluszem „poduszeczkę”, który w stanie surowym jest grzybem silnie trującym. Ten przykład pokazuje, że lepiej unikać próbowania grzybów w lesie, tym bardziej, że nie każdy grzyb trujący ma gorzki lub piekący smak. Aby uniknąć zatrucia grzybami, poznaj grzyby trujące, które rosną w polskich lasach.

Spis treści

  1. Zasady bezpiecznego grzybobrania
  2. Najbardziej trujące grzyby: muchomor sromotnikowy
  3. Muchomor jadowity, wiosenny, czerwony: grzyby trujące opis
  4. Jak wyglądają trujące grzyby - galeria zdjęć
  5. Inne grzyby trujące opis
  6. Zatrucie grzybami objawy
warto wiedzieć

Zasady bezpiecznego grzybobrania

  • Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  • Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby . Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
  • Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  • Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
  • Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
  • Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Źródło: https://www.gov.pl/web/zdrowie/bezpieczne-grzybobranie

Jeśli nie jesteś pewien, czy znaleziony przez Ciebie grzyb jest jadalny – nie zbieraj go!

Najbardziej trujące grzyby: muchomor sromotnikowy

Wśród najgroźniejszych grzybów trujących w Polsce, pierwsze miejsce zajmuje podobny do kani lub pieczarki muchomor sromotnikowy (m. zielonawy) o białozielonkawym lub szarozielonym kapeluszu średnicy do 15 cm, dzwonkowatego bądź prawie płaskiego kształtu. Muchomor sromotnikowi - grzyby trujące opis: można go rozpoznać po białych blaszkach i charakterystycznej bulwiastej pochwie, otaczającej trzon grzyba (inaczej niż u pieczarki) oraz braku cętek na powierzchni kapelusza (w przeciwieństwie do kani).

Muchomor jadowity, wiosenny, czerwony: grzyby trujące opis

Równie niebezpieczny dla zdrowia i życia człowieka jest także muchomor jadowity – biały grzyb trujący o kapeluszu średnicy 3–7 cm i trzonie do 15 cm wysokości. Może być mylony z pieczarką. Innym trującym muchomorem, który można pomylić z pieczarką jest muchomor wiosenny, którego kapelusz jest śnieżnobiały bądź kremowy o gładkiej powierzchni (młodych grzybów nieco śliskiej). Trujący jest także powszechnie występujący w lasach i dobrze rozpoznawalny muchomor czerwony o czerwonym bądź pomarańczowym kapeluszu pokrytym białymi plamkami.

Jak wyglądają trujące grzyby - galeria zdjęć

Inne grzyby trujące opis

Do trujących grzybów należą także:

  • grzyb trujący - strzępiak ceglasty (mylony z wieruszką tarczowatą lub pieczarką), grzyb śmiertelnie trujący, powszechnie rosnący w lasach
  • grzyb trujący - wieruszka zatokowata (jej kapelusz o kolorze ochry, kości słoniowej lub szarobrunatnym i średnicy nawet do 18 cm, jest wypukły i ma podgięty brzeg),
  • grzyb trujący - zasłonak rudy (o kapeluszu cynamonowobrązowym, brązowoczerwonym lub brązowym, mylony z gąską),jest to grzyb śmiertelnie trujący, zawiera substancje trujące, które nie rozpuszczają się w wodzie.
  • grzyb trujący - muchomor plamisty (o kapeluszu brązowym lub beżowym z białymi plamkami, które z czasem mogą całkowicie zaniknąć; charakterystyczne dla niego jest głębokie, regularne bruzdkowanie na brzegu kapelusza),
  • grzyb trujący - borowik szatański (jego kapelusz może nawet osiągnąć 25 cm średnicy, na początku jest półkulisty, później bardziej spłaszczony).

Kontrowersyjnym grzybem jest natomiast piestrzenica kasztanowata (mylona ze smardzem): silne właściwości trujące świeżych grzybów są przyczyną wielu zatruć, chociaż jednocześnie uważa się, że w stanie suszonym piestrzenica jest jadalna.

Zatrucie grzybami objawy

Jeśli po spożyciu grzybów, zauważymy jakiekolwiek niepokojące objawy zatrucia np. mdłości, bóle brzucha, należy natychmiast udać się do lekarza. Niektóre grzyby trujące dają pierwsze objawy zatrucia dopiero po wielu godzinach (np. sromotnik), a nawet po kilku dniach (np. zasłonak rudy).Aby być całkowicie pewnym czy grzyby, które zbieramy nie są trujące, warto po grzybobraniu udać się do najbliższej dyżurującej stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie specjaliści (zwykle bezpłatnie) sprawdzą zawartość naszego koszyka. Jest to tym bardziej ważne, że wbrew powszechnej opinii, w przypadku większości grzybów trujących „wygotowywanie trucizny” nie skutkuje.

grzyby-trujace
Autor: photos.com Zasłonak rudy - grzyb śmiertelnie trujący, często mylony z gąską.
Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych - prawdy i mity
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE