GŁÓG – właściwości zdrowotne i zastosowanie głogu

2019-02-18 11:24 Monika Majewska, Michał Mazik
glog
Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska Głóg jednoszyjkowy

Głóg to jedno z najpiękniejszych drzew (lub krzewów) uprawiane w ogrodach i parkach. To również roślina lecznicza ceniona przede wszystkim przez osoby z chorobą wieńcową i nadciśnieniem. Jakie właściwości lecznicze ma głóg i jakie jest jego zastosowanie. Głóg: uprawa.

Głóg to ciernisty krzew (a czasem niewielkie drzewo), który w Polsce rośnie w lasach i zaroślach, w niższych partiach górskich oraz na zachodnim niżu po Wyżynę Małopolską, Kujawy i Pomorze.

Głóg w aranżacji ogrodu można traktować je jako pojedynczy soliter lub wykorzystywać do tworzenia wysokich żywopłotów lub szpalerów. Głóg w uprawie nie jest szczególnie wymagający – rośliny znoszą nawet zanieczyszczenia powietrza (dlatego są codziennym widokiem w aglomeracjach wiejskich) i suche podłoża. Pełnię swojej krasy ukazują wiosną – gdy kwitną – oraz jesienią – w czasie owocowania.

Wyróżnia się kilka gatunków głogu, z których najpopularniejszy to głóg dwuszyjkowy (łac. Crataegus oxyacantha). W medycynie naturalnej wykorzystuje się także właściwości lecznicze głogu jednoszyjkowego (łac. Crataegus monogyna). Natomiast głóg szkarłatny (łac. Crataegus intricata), który ma charakterystyczne czerwone kwiaty, nie nadaje się do użytku leczniczego.

Głóg – pozyskiwanie i suszenie surowca

Współczesna fitoterapia poleca stosować kwiaty głogu (Inflorescentia Crataegi), które zbiera się na przełomie maja i czerwca i suszy się w temp. do 30. st. Celsjusza. Medycyna naturalna wykorzystuje również owoce głogu (Fructus Crataegi), które zbiera się w pełni dojrzałe (powinny być ciemnoczerwone i twarde) we wrześniu. Suszy się je początkowo w temp. 30 st. C, a potem dosusza w temperaturze 50 st. C.

Głóg – skład i właściwości

Kwiaty głogu zawierają m.in. flawonoidy, kwasy trójterpenowe, procyjanidy, fitosterole i sole mineralne. Podobny skład mają owoce głogu, które dodatkowo zawierają nieznaczne ilości witaminy C i prowitaminy A.

Preparaty z głogu stosuje się przede wszystkim w chorobach serca, m.in. w chorobie wieńcowej czy zaburzeniach rytmu serca – oczywiście pod kontrolą lekarza. Związki flawonoidowe zawarte w kwiatach i owocach głogu działają bowiem rozkurczowo na naczynia wieńcowe serca, a tym samym zwiększają dopływ krwi bogatej w tlen do serca. Wówczas poprawia się praca tego narządu, a zmniejszają się dolegliwości bólowe i uczucie duszności.
Z kolei procyjanidy obniżają ciśnienie krwi, w związku z tym po głóg mogą sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym. Można go również stosować przy bólach i zawrotach głowy. Natomiast alkoholowe wyciągi z kwiatów głogu działają uspokajająco. Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania głogu jest niedociśnienie.

Nalewka z głogu
Autor: GettyImages Nalewka z głogu

Przepis na napar z głogu na nadciśnienie

Łyżkę ususzonych kwiatów lub liści głogu wsyp do szklanki i zaparz wrzącą wodą. Naparzaj pod przykryciem przez 15 minut, a potem przecedź. Tak przygotowany napar pij 2 razy dziennie.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE