Domowe preparaty do ochrony roślin doniczkowych

2014-12-29 10:59

Zdarza się, że rośliny doniczkowe uprawiane w mieszkaniach chorują lub są atakowane przez szkodniki. Zwykle wtedy używamy chemiczne środki ochrony roślin. Warto zamiast nich zastosować ekologiczne domowe preparaty do ochrony roślin.

Wilgotność powietrza wokół roślin doniczkowych
Autor: photos.com Jednym z najprostszych sposobów zwiększenia wilgotności powietrza wokół roślin doniczkowych jest spryskiwanie ich wodą

Dobrą alternatywą dla chemicznych środków ochrony roślin są ekologiczne preparaty domowej roboty. Takie środki mają kilka istotnych zalet:

  • nie wpływają toksycznie na otoczenie (co ma szczególne znaczenie w pomieszczeniach domowych),
  • można je łatwo wykonać z tanich i dostępnych surowców,
  • ich skuteczność jest często zbliżona do produktów chemicznych.

W domowej uprawie roślin doniczkowych preparaty te pozwalają zwalczać przede wszystkim mszyce, przędziorki, wciornastki, miseczniki, tarczniki oraz choroby grzybowe. Pewnym ograniczeniem w ich stosowaniu jest krótki okres przydatności (zwykle nie dłużej niż kilkadziesiąt godzin), dlatego jednorazowo zaleca się przygotowywać niewielkie dawki.

Zazwyczaj preparaty te stosuje się dolistnie – opryskując rośliny doniczkowe wcześniej przygotowanym roztworem.

Popularne rośliny lecznicze stosowane do ekologicznych preparatów

Pokrzywa, skrzyp, piołun, wrotycz, chrzan – ze względu na dostępność stosuje się je zwykle od wiosny do jesieni. Można wykorzystywać surowce suszone, jednak najbardziej skuteczne są świeże rośliny. Cebula, czosnek – są niezwykle skuteczne i można je nabyć przez cały rok.

Przepisy na domowe preparaty do ochrony roślin

  • Na choroby grzybowe – wyciąg z czosnku: 40–50 g zgniecionych ząbków należy zalać 5 l wody. Zawiesinę pozostawia się na jedną dobę. Po tym czasie oprysk stosuje się dolistnie bez rozcieńczenia.
  • Na różne szkodniki – gnojówka ze skrzypu: 100 g rozdrobnionego surowca należy zalać 5 l wody i odstawić na 4–5 dni. Zawiesinę powinno się codziennie mieszać.
  • Na mączliki – napar z wrotycza: 250 g ziela zalewa się 5 l wody i gotuje około pół godziny. Po wystudzeniu jest gotowy do użycia.
Nasi Partnerzy polecają