Dereń jadalny: zastosowanie lecznicze i kulinarne owoców derenia jadalnego

2015-09-11 17:40 Michał Mazik
owoce-derenia-jadalnego
Autor: www.thinkstockphotos.com Owoce derenia jadalnego mają kwaskowaty, cierpki smak

Owoce derenia jadalnego znalazły zastosowanie zarówno lecznicze, jak i kulinarne. Poznaj właściwości owoców derenia jadalnego i co można zrobić z derenia.

Niewiele roślin jest tak cenionych przez amatorskich wytwórców nalewek jak dereń jadalny. Owoce derenia jadalnego są głównym składnikiem słynnej dereniówki. Ale nie jest jedyne zastosowanie owoców derenia jadalnego, które są przydatne zarówno w kuchni, jak i domowej apteczce.
Dereń jadalny w warunkach naturalnych rośnie w polskich lasach, na polanach i w zaroślach. Częściej jednak owoce tego krzewu zbiera się z okazów uprawianych w ogrodach i na działkach. W ten sposób znacznie łatwiej można pozyskać plon dobrej jakości.

>>Przeczytaj też: Dereń jadalny – wymagania, uprawa, wykorzystanie w ogrodzie

Owoce derenia jadalnego w kuchni

Owoce derenia jadalnego mają kwaskowaty, cierpki smak. Są wykorzystywane do przyrządzania nalewek, soków, dżemów i marmolad. Mogą być spożywane na surowo (nie są jednak zbyt smaczne) lub dodawane do ciast i deserów. Przeglądając staropolskie przepisy można natrafić także na derenia marynowanego.

Zbiór owoców derenia jadalnego

Owoce derenia jadalnego zaleca się zbierać w pełni dojrzałe. Przed użyciem dodatkowo można je zmrozić. Niestety, owoce wykształcają zwykle duże pestki (przy małej ilości miąższu), a ich usuwanie bywa kłopotliwe. Najlepiej więc naciąć lekko owoce i po prostu „wycisnąć” z nich pestki. Pozbawione pestek owoce, mogą być wykorzystany w kuchni.

Owoce derenia jadalnego: właściwości lecznicze i skład

Owoce derenia jadalnego są przede wszystkim bogate w witaminę C (średnio 125mg/100g). Poza tym zawierają także cukry (glukoza, sacharoza), kwasy organiczne, antocyjany, flawonoidy i składniki mineralne (potas, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk, mangan i inne).
Dawniej w medycynie ludowej przetwory z derenia (zwłaszcza nalewki) traktowano jako lek podawany na gorączkę, anemię lub dolegliwości żołądkowe. Obecnie spożywanie owoców derenia jadalnego poleca się osobom zmagających się z przeziębieniem, słabą przemianą materii i nadwagą.

owoce-derenia-jadalnego
Autor: www.thinkstockphotos.com Owoce derenia jadalnego mają kwaskowaty, cierpki smak
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE