Dereń jadalny – jak uprawiać dereń jadalny w ogrodzie i co robić z jego owoców?

2024-07-29 14:41

Dereń jadalny to krzew uprawiany w ogrodzie przede wszystkim dla pozyskania owoców. Czy dereń jadalny może też być ozdobą ogrodu? Jak uprawiać i pielęgnować dereń jadalny? Wykorzystanie derenia jadalnego w ogrodzie.

Spis treści

  1. Jak wygląda dereń jadalny?
  2. Dereń jadalny - wymagania uprawowe
  3. Pielęgnacja derenia jadalnego
  4. Dereń jadalny - zastosowanie w ogrodzie
  5. Zbiór owoców derenia jadalnego
  6. Owoce derenia jadalnego

Jak wygląda dereń jadalny?

Dereń jadalny, zwany też dereniem właściwym (łac. Cornus mas) to krzew (czasem niskie drzewo), dorastający zwykle do 3-5 m wysokości. Uprawia się go głównie dla kwaskowatych owoców, cenionych przez amatorów nalewek. Ale dereń jadalny może być również interesującą dekoracją ogrodu. Roślina szczególnie atrakcyjnie wygląda na początku wiosny, gdy kwitnie, oraz jesienią, podczas dojrzewania mięsistych, czerwonych lub bordowych owoców. Dereń jadalny jest krzewem łatwym w uprawie i z powodzeniem można polecić go osobom początkującym.

Dereń jadalny - wymagania uprawowe

Dereń jadalny dobrze rośnie w półcieniu, ale na słonecznych stanowiskach wytwarza dorodniejsze i bardziej wartościowe owoce. Roślina nie ma dużych wymagań względem podłoża (może rosnąć nawet na glebach wapiennych). Wybierając stanowisko dla derenia jadalnego należy jedynie unikać miejsc z długo utrzymującymi się zastoinami wody. Krzew może rosnąć nawet w większych aglomeracjach miejskich, wtedy jednak powinien pełnić dekoracyjną funkcję.

Przeczytaj też:

Derenie ozdobne w ogrodzie - wymagania, uprawa, gatunki i odmiany dereni

Pielęgnacja derenia jadalnego

Dereń jadalny jest rośliną mrozoodporną i nie wymaga specjalnych osłon na zimę. Młode okazy można sadzić zarówno jesienią, jak i wiosną. Po posadzeniu warto wykonać silne cięcie, aby dereń nie zagęścił zbytnio korony. W początkowych miesiącach po posadzeniu krzew warto podlewać, w kolejnych latach nie będzie to konieczne.

Nawożenie derenia jadalnego nie jest z reguły wymagane, ale jeśli je wykonujemy, lepiej jest używać nawozów organicznych. Co kilka lat można wykonać cięcie, aby lekko prześwietlić koronę.

Dereń jadalny - zastosowanie w ogrodzie

Dereń jadalny jest szczególnie polecany do dekoracji ogrodów naturalistycznych i ogrodów wiejskich. Nadaje się do tworzenia luźnych (nieformowanych) żywopłotów. W ogrodach narażonych na silne wiatry, posadzony gęsto, może pełnić rolę naturalnych osłon.

Ze względu na jadalne owoce jest to jednocześnie gatunek wart polecenia do przydomowego sadu.

Zbiór owoców derenia jadalnego

Dereń jadalny w warunkach naturalnych rośnie w polskich lasach, na polanach i w zaroślach. Częściej jednak owoce tego krzewu zbiera się z okazów uprawianych w ogrodach i na działkach. W ten sposób znacznie łatwiej można pozyskać plon dobrej jakości.

Owoce derenia jadalnego zaleca się zbierać w pełni dojrzałe. Przed użyciem dodatkowo można je zmrozić. Niestety, owoce wykształcają zwykle duże pestki (przy małej ilości miąższu), a ich usuwanie bywa kłopotliwe. Najlepiej więc naciąć lekko owoce i po prostu „wycisnąć” z nich pestki. Pozbawione pestek owoce, mogą być wykorzystany w kuchni.

Wykorzystanie owoców derenia jadalnego
owoce-derenia-jadalnego

Autor: www.thinkstockphotos.com

Owoce derenia jadalnego mają kwaskowaty, cierpki smak

Owoce derenia jadalnego

Owoce derenia jadalnego znalazły zastosowanie zarówno lecznicze, jak i kulinarne. Mają kwaskowaty, cierpki smak. Są wykorzystywane do przyrządzania nalewek, soków, dżemów i marmolad. Mogą być spożywane na surowo (nie są jednak zbyt smaczne) lub dodawane do ciast i deserów. Przeglądając staropolskie przepisy można natrafić także na derenia marynowanego. Owoce derenia jadalnego są głównym składnikiem słynnej dereniówki.

Owoce derenia jadalnego są przede wszystkim bogate w witaminę C (średnio 125 mg/100 g). Poza tym zawierają także cukry (glukoza, sacharoza), kwasy organiczne, antocyjany, flawonoidy i składniki mineralne (potas, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk, mangan i inne).

Dawniej w medycynie ludowej przetwory z derenia (zwłaszcza nalewki) traktowano jako lek podawany na gorączkę, anemię lub dolegliwości żołądkowe. Obecnie spożywanie owoców derenia jadalnego poleca się osobom zmagających się z przeziębieniem, słabą przemianą materii i nadwagą.

#MuratorOgroduje: Jak stworzyć letni salon? Renowacja mebli ogrodowych
Materiał sponsorowany

Sprawdź swoją wiedzę o kwitnących krzewach! Rozpoznaj je wszystkie

Pytanie 1 z 8
Krzew na zdjęciu to...
janowiec
Listen to "Murowane starcie" on Spreaker.