Borówka bagienna, potocznie pijanica. Czy borówka bagienna jest jadalna? Niezwykle właściwości borówki bagiennej
Borówka bagienna to nieco zapomniana krzewina, a szkoda. Dawniej słynna była z właściwości leczniczych, szczególnie cenne dla zdrowia były owoce borówki. Ale i dzisiaj możemy korzystać z jej zalet. Krzew rośnie głównie na terenach podmokłych, jednak bez problemu może być także uprawiany w ogrodach. Co zresztą jest coraz częstszą praktyką.
Spis treści
- Co to jest borówka bagienna?
- Czy owoce borówki bagiennej są jadalne?
- Jakie są właściwości lecznicze borówki bagiennej?
- Co można robić z borówki?
Co to jest borówka bagienna?
Borówka bagienna (Vaccinium uliginosum), jak nazwa wskazuje, to roślina występująca na terenach podmokłych, czyli torfowiskach, ale i wilgotnych, ubogich glebach. Pojawia się na terenie północnym w Europie, Azji i Ameryki Północnej. To gatunek krzewinki z rodziny wrzosowatych, który nazywany jest także pijanicą, łochynią lub włochiną. Dorosła borówka osiąga wysokość średnio od 80 do 100 cm. Kwitnie w maju i czerwcu, z kolei owoce pojawiają się pod koniec lata, to granatowej jagody z jasnym miąższem.
Jedną z niezwykłych cech borówki bagiennej jest także to, że jest to roślina żywicielska dla motyla modraszka bagniczka. To owad objęty ochroną. Pijanicę można zasadzić w ogrodzie. Oprócz wymagań co do gleby nie jest rośliną trudną w uprawie.
Czy owoce borówki bagiennej są jadalne?
Owoce pijanicy są jadalne, ale kwaśne, dlatego niesmaczne do spożywania na surowo. Panuje także opinia, że owoce są lekko trujące lub działają odurzająco, co w przypadku tych jagód nie jest prawdą.
Pijanica w naturze występuje w bliskim sąsiedztwie rośliny o nazwie bagno zwyczajne, które wydziela intensywne olejki eteryczne. Według leśników, to właśnie bagno, a także unoszący się jego pyłek wpływa na zawroty i bóle głowy, stąd wzięło się błędne przekonanie, że borówka działa odurzająco na człowieka. Powinno się jednak zachować ostrożność zbierając owoce pijanicy w lesie. Ponieważ roślina zwykle występuje na terenach podmokłych, owoce mogą być pokryte grzybem. Dlatego najbardziej bezpieczne jest spożywanie jagód pochodzących z upraw w ogrodach.
Jakie są właściwości lecznicze borówki bagiennej?
Owoce borówki bagiennej są bogate w szereg witamin, w tym A, C, P i PP oraz kwasy organiczne, m.in. cytrynowy czy jabłkowy. Jagody zawierają także pektyny, polifenole, antocyjany, antyokcydanty i flawonoidy. Właściwości lecznicze borówki znane są od wielu lat, to roślina, która była wykorzystywana w medycynie ludowej. Spożywana była na przykład przy szkorbucie, który powstaje przez niedobór witaminy C, a którą uzupełniały jagody. Owoce borówki stosowane były także na bóle brzucha, pomagały one bowiem w zaparciach i biegunkach, do czego przyczynia się zawartość flawonoidów.
Antyoksydanty zawarte w owocach borówki wpływają na wolniejsze starzenie się komórek i mają właściwości wspierające w walce z nowotworami. Borówka przyczynia się również do spadku cukru we krwi i ogólnie działa wspierająco na układ odpornościowy organizmu.
Co można robić z borówki?
Owoce borówki bagiennej nie są zbyt smaczne, dlatego dobrze jest je odpowiednio przygotować. Można je suszyć, wtedy zachowają wartościowe składniki i witaminy. Świetnie nadają się do przygotowywania przetworów, szczególnie ze względu na dużą zawartość pektyny. Z jagód możemy wykonać dżemy czy kisiele. Najprostszy sposób na przygotowanie borówek, to zrobienie z suchych owoców naparu do picia. Do spożycia nadają się także liście krzewiny, z których również można zrobić herbatę. Borówki mogą być także wykorzystane do robienia nalewek.