Dlaczego owoce pomidorów pękają? [Porada eksperta]
Uprawiam pomidory pod folią. Gdy zaczynają dojrzewać, to pękają. Dlaczego tak się dzieje?
Jest absolwentką SGGW, wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu. Jej pasją są rośliny i obserwacja przyrody. Już na studiach zajmowała się zakładaniem i pielęgnacją ogrodów oraz florystyką. Popularyzacja ogrodnictwa i przekazywanie wiedzy ogrodniczej innym sprawia jej wielką satysfakcję. Tworzy też fotograficzne portrety roślin.
Pękanie owoców pomidora jest spowodowane bezpośrednio przez duże wahania wilgotności zarówno podłoża, w którym pomidory są uprawiane, jak i powietrza w tunelu foliowym. Jeśli podczas wzrostu owoców w podłożu nie ma stale wystarczającej ilości wody, tak by zapewnić równomierny wzrost, a następnie w krótkim okresie czasu rośliny otrzymają dużą dawkę wody - owoce zaczną szybko powiększać swoją masę, uzupełniając poziom wody w swoim wnętrzu. Niestety skórka nie "nadąża" za tym procesem, ulega silnym naprężeniom i zaczyna pękać. Optymalna wilgotność powietrza w tunelu podczas dojrzewania owoców powinna wynosić około 65% (nieco więcej w dni słoneczne, gdy temperatura przekracza 25-30°C). Dodatkowo pękaniu owoców sprzyja zbyt mała liczba liści. Jeśli rośliny są ogławiane (usuwanie wierzchołków pędów głównych) w celu zakończenia zbyt silnego wzrostu, to u odmian wrażliwych na pękanie owoców należy pozostawić minimum 3 liście nad ostatnim kwiatostanem, a samo ogławianie należy zakończyć na 7-8 tygodni przed planowanym zakończeniem uprawy. Wreszcie, już na etapie planowania uprawy, należy zwracać uwagę na wrażliwość danej odmiany na pękanie owoców, gdyż jest to cecha definiowana genetycznie.
Polecany artykuł:
Autor: GettyImages
Pęknięcia owoców pomidora mogą tworzyć proste linie, które biegną w dół od szypułki
Inne porady tego eksperta