Dlaczego owoce pomidorów pękają? [Porada eksperta]

2020-07-29 12:47

Uprawiam pomidory pod folią. Gdy zaczynają dojrzewać, to pękają. Dlaczego tak się dzieje?

Pękanie pomidorów
Autor: GettyImages Pomidory często pękają po silnych ulewach, które następują po dłuższym okresie suszy
Agnieszka Mike - Jeziorska
Radzi: Agnieszka Mike-Jeziorska

Jest absolwentką SGGW, wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu. Jej pasją są rośliny i obserwacja przyrody. Już na studiach zajmowała się zakładaniem i pielęgnacją ogrodów oraz florystyką. Popularyzacja ogrodnictwa i przekazywanie wiedzy ogrodniczej innym sprawia jej wielką satysfakcję. Tworzy też fotograficzne portrety roślin.

Pękanie owoców pomidora jest spowodowane bezpośrednio przez duże wahania wilgotności zarówno podłoża, w którym pomidory są uprawiane, jak i powietrza w tunelu foliowym. Jeśli podczas wzrostu owoców w podłożu nie ma stale wystarczającej ilości wody, tak by zapewnić równomierny wzrost, a następnie w krótkim okresie czasu rośliny otrzymają dużą dawkę wody - owoce zaczną szybko powiększać swoją masę, uzupełniając poziom wody w swoim wnętrzu. Niestety skórka nie "nadąża" za tym procesem, ulega silnym naprężeniom i zaczyna pękać. Optymalna wilgotność powietrza w tunelu podczas dojrzewania owoców powinna wynosić około 65% (nieco więcej w dni słoneczne, gdy temperatura przekracza 25-30°C). Dodatkowo pękaniu owoców sprzyja zbyt mała liczba liści. Jeśli rośliny są ogławiane (usuwanie wierzchołków pędów głównych) w celu zakończenia zbyt silnego wzrostu, to u odmian wrażliwych na pękanie owoców należy pozostawić minimum 3 liście nad ostatnim kwiatostanem, a samo ogławianie należy zakończyć na 7-8 tygodni przed planowanym zakończeniem uprawy. Wreszcie, już na etapie planowania uprawy, należy zwracać uwagę na wrażliwość danej odmiany na pękanie owoców, gdyż jest to cecha definiowana genetycznie.

Inne porady tego eksperta

Nasi Partnerzy polecają