Spis treści
- Kolcowój chiński a kolcowój pospolity - czym się różnią?
- Jakie wymagania ma kolcowój chiński?
- Owoce kolcowoju chińskiego

Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.
Kolcowój chiński a kolcowój pospolity - czym się różnią?
Kolcowój chiński (Lycium chinense) to krzew, którego owoce są znane jako jagody Goji. Jego zaletą są większe i liczne jagody. Rośnie podobnie do naszego kolcowoju pospolitego (inaczej kolcowoju szkarłatnego, Lycium barbarum) i ma też podobne - czyli niewielkie - wymagania. Kolcowój chiński jest bowiem blisko spokrewniony z kolcowojem pospolitym.
Różnica jest jednak w niepełnej mrozoodporności i sądzę, że kolcowój chiński można uprawiać go w najcieplejszych rejonach kraju (Pomorze Zachodnie, Ziemia Lubuska, okolice Wrocławia). Posadzić można, ale trzeba liczyć się z tym, ze może wymagać zawsze osłony na zimę i może przemarznąć. Może lepszym i bardziej praktycznym rozwiązaniem byłoby znalezienie odmiany naszego rodzimego kolcowoju o jak największych owocach.
Kolcowój chiński dorasta do 1–2 m wysokości, natomiast kolcowój pospolity może osiągnąć nawet do 3 m wysokości.
Niedojrzałe owoce kolcowoju pospolitego są trujące.
Jakie wymagania ma kolcowój chiński?
Kolcowój chiński najlepiej uprawiać na glebach żyznych i przepuszczalnych. Roślina nie znosi podłoża gliniastego, ciężkiego i podmokłego. Każdej wiosny należy ją przyciąć, aby się lepiej rozkrzewiła. Stanowisko do uprawy kolcowoju chińskiego powinno być dobrze nasłonecznione i ciepłe.
Przeczytaj też: Najzdrowsze owoce - warto je mieć w swoim ogrodzie! 5 najzdrowszych owoców na świecie
Owoce kolcowoju chińskiego
Jagody Goji są uznawane za najzdrowszy owoc świata. Skutecznie wspomagają leczenie wielu schorzeń, a do tego są niskokaloryczne. Główne składniki odżywcze w jagodach Goji to: witamina C (podaje się, że w 100 gramach jagód jest jej 2500 mg), witamina E, witaminy z grupy B (B1, B2 i B6), aminokwasy (18), składniki mineralne (m.in.: cynk, potas, żelazo, miedź, wapń, magnez, chrom, selen, fosfor), mikroelementy, polisacharydy i monosacharydy, nienasycone kwasy tłuszczowe (m. in. kwas omega 6, kwas linolowy i alfa-linolowy, sterole roślinne), karotenoidy.
Przeczytaj też: Jagody Goji - czy wystarczy posadzić jeden krzew, by doczekać się owoców?
Inne porady tego eksperta
