Spis treści
Dlaczego warto rozkładać ściółkę w ogrodzie?
- Ściółka tworzy warstwę buforową. Chroni ziemię przed szybkim parowaniem wody, dzięki czemu ogród można znacznie rzadziej podlewać.
- Zimą zabezpiecza glebę przed przemarzaniem, a latem przed nadmiernym nagrzewaniem (jest to szczególnie ważne na przykład w uprawie powojników, które najlepiej rosną w słonecznym miejscu, pod warunkiem że podłoże jest chłodne i wilgotne).
- Ściółka w ogrodzie zapobiega też wzrostowi chwastów, ponieważ trudno im się przebić przez jej warstwę, a jeśli już wyrosną, łatwo je wyrwać.
- Ściółka organiczna (kora, trociny, zrębki, słoma) to także doskonały nawóz.
- Rozkładając się, tworzy próchnicę, która jest nie tylko źródłem substancji odżywczych potrzebnych roślinom, ale również poprawia strukturę gleby. Im więcej jest próchnicy w ziemi, tym jest ona bardziej pulchna i przewiewna, a jednocześnie lepiej zatrzymuje wilgoć. W takiej glebie żyje dużo pożytecznych mikroorganizmów, które poprawiają zdrowotność podłoża - rozkładają toksyny, na przykład te dostarczane do środowiska wraz ze środkami ochrony roślin, a także eliminują bakterie i grzyby wywołujące choroby roślin.
- Ściółki takie jak żwir, grys i niemielona gruba kora w pewnym stopniu chronią ogród przed ślimakami, ponieważ nie lubią one wędrować po ostrym, chropowatym podłożu.

Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.
Jaka ściółka pod krzewy i drzewa owocowe?
Kora jest dobrą ściółką pod krzewy i drzew owocowe. Jej warstwa nie powinna być grubsza niż 5 cm. Do ściółkowania borówek amerykańskich i żurawin nadaje się kora nieodkwaszona, natomiast do pozostałych – koniecznie odkwaszona. co do agrowłókniny warto się zastanowić, czy jest rzeczywiście potrzebna. Po pierwsze dlatego, że kora rozkładając się wzbogaca skład gleby, a oddzielenie jej przy pomocy agrowłókniny od podłoża uniemożliwia ten proces. Po drugie, pod agrowłókniną często rozwija się pleśń (czego nie jesteśmy w stanie zauważyć), a to szkodzi roślinom.
Przeczytaj też: Czy ściółka z kamyków nadaje się pod krzewy owocowe?
Ściółka z kory
Kora drzew to numer jeden wśród materiałów przeznaczonych do ściółkowania ziemi w ogrodzie. W sprzedaży jest kora świeża i przekompostowana.
- Świeża kora - zakwasza glebę, dlatego taką korą można nią przykryć ziemię wokół różaneczników, azalii, kalmii, kiścieni, pierisów, wrzosów, wrzośców, a także borówek, hortensji, żurawin i roślin iglastych.
- Kora przekompostowana - do ściółkowania innych roślin lepsza jest kora przekompostowana. Można kupić korę o różnym stopniu rozdrobnienia, także mieloną. Większej frakcji używa się do ściółkowania drzew, krzewów i żywopłotów, mniejszej – na rabatach bylinowych. Kora wolno się rozkłada, zamieniając w próchnicę (im jej kawałki są większe, tym wolniej zachodzi ten proces), więc wystarczy ją uzupełniać raz na kilka lat. Jej warstwa w ogrodzie powinna mieć grubość 5 cm.
Przeczytaj też: Co daje ściółkowanie kartonami, trawą, gazetami - zalety i wady. Jakie rośliny tak ściółkować?
Inne porady tego eksperta
