Jak przezimować agawę na tarasie? [Porada eksperta]
Witam, moja agawa w tym roku osiągnęła takie rozmiary i wagę (razem z donicą), że nie jestem w stanie jej ruszyć z tarasu. Czy jest jakiś sposób, aby ją zabezpieczyć na zimę nie wynosząc z tarasu? Obecnie stoi pod zadaszeniem w miejscu osłoniętym od nadmiernego wiatru. Może zrobić ciepły kokon z otuliny, owinąć kocem donicę. Uwielbiam tę agawę i nie chce się jej pozbywać, bardzo proszę o radę. Aneta
Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.
Zasadniczo agawa powinna zimować w pomieszczeniu, w którym temperatura wynosi 5-10 st. C. Szukałam jednak informacji na temat zimowania agawy na zewnątrz i napotkałam zapewnienia, że wytrzymuje temperaturę -2 st. C. Wydaje mi się jednak, że temperatura nie może niższa, ani utrzymywać się przez kilka dni, bo liście agawy zawierają przecież znaczne ilości wody.
Jeśli agawa zamarznie, komórki popękają i z liści zrobi się papka. Proponowałabym "zbiorowy wysiłek" (zaproszenie np. znajomych) - możne uda się donicę wspólnymi siłami dźwignąć i umieścić np. na podstawce z kółeczkami (dostępne w sklepach ogrodniczych), a potem przetransportować do pomieszczenia. Jeśli jest to niemożliwe - trzeba ryzykować. Proszę spróbować otulić donicę z agawą kocem. Ważne, aby odizolować ją od podłoża, czyli pod donicę podłożyć warstwę styropianu lub deski. Całą roślinę można otulić włókniną - i gdy temperatura będzie spadać, dodawać kolejne warstwy. Najgroźniejsze są mrozy długotrwałe - na ten czas można dołożyć jeszcze matę słomianą (sprzedawane są w supermarketach budowlanych). W słoneczne dni (zimowe i wczesnowiosenne) warto rozchylać na trochę okrycie i roślinę wietrzyć. Aby uniknąć skaleczenia podczas pielęgnacji agawy, można na ostre zakończenia jej liści nabić korki od wina.
Inne porady tego eksperta