Nierównomierne dojrzewanie pomidorów [Porada eksperta]
Dlaczego pomidory nierównomiernie dojrzewają. W środku są twarde i zielonkawe, tylko skórkę mają czerwoną, nawet mimo długiego leżakowania.
Jest absolwentką SGGW, wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu. Jej pasją są rośliny i obserwacja przyrody. Już na studiach zajmowała się zakładaniem i pielęgnacją ogrodów oraz florystyką. Popularyzacja ogrodnictwa i przekazywanie wiedzy ogrodniczej innym sprawia jej wielką satysfakcję. Tworzy też fotograficzne portrety roślin.
Może być kilka przyczyn nierównomiernego wybarwiania się pomidorów. Po pierwsze: skłonność genetyczna niektórych odmian, szczególnie tych o delikatnej, cienkiej skórce i małej masie liści. Poza tym najprawdopodobniej zachwiana została równowaga zastosowanych nawozów, zbyt wysokie dawki azotu w stosunku do nawożenia potasowego. W przyszłości można to naprawić, zmniejszając dawkę nawozów azotowych i/lub stosując dodatkowe nawożenie potasem, na początku wybarwiania się owoców. Dużą rolę pełni też temperatura: owoce pomidorów najlepiej dojrzewają przy około 25°C, poniżej 12°C proces dojrzewania zostaje zahamowany, natomiast (co prawdopodobnie miało miejsce w tym przypadku) powyżej 32°C czerwony, dominujący w pomidorach barwnik - likopen przestaje się wytwarzać, chlorofil zanika wolniej, a na powierzchni powstaje czerwone zabarwienie pochodzące od wytwarzającego się niezależnie od tak wysokiej temperatury karotenu, wskutek czego mimo czerwonej skórki, wnętrze owocu pozostaje zielone. W przypadku tak wysokich temperatur należałoby zbierać pomidory, które dopiero się "zapalają" i pozwolić dojrzeć im w cieniu, w sprzyjającej temperaturze.
Polecany artykuł:
Inne porady tego eksperta