Czy można siać warzywa strączkowe po sobie na jednej grządce? Odpowiada ekspert

Zakładam pierwszy raz warzywnik. Myślę o corocznym zmianowaniu i współrzędnej uprawie. Dlatego mam pytanie: czy na jednej grządce mogę uprawiać po sobie warzywa strączkowe (fasola, groch, bób). Wiem, że jest to rodzina, którą uprawia się w trzecim roku po oborniku - pyta nasza czytelnika.

Spis treści

  1. Warzywa strączkowe
  2. Czy można siać warzywa strączkowe po sobie na jednej grządce?

Warzywa strączkowe

Warzywa strączkowe to jedne z najbardziej wartościowych warzyw uprawianych w ogrodach i na działkach. Ich bogate w białko, minerały i witaminy ziarna, powinny znaleźć się w każdej diecie, o ile tylko możemy je spożywać.Do najczęściej uprawianych warzyw strączkowych należą: fasola zwyczajna, bób, groch. Do mniej popularnych należą fasolnik chiński (wspięga wężowata), soja warzywna czy ciecierzyca pospolita.

Rośliny strączkowe mimo wspólnego pochodzenia i przynależności do jednej rodziny bobowatych, mogą znacząco różnić się wymaganiami. Wszystkie rośliny strączkowe tworzą na korzeniach skupiska bakterii brodawkowych, dzięki którym wiążą azot z powietrza i nie potrzebują intensywnego nawożenia. Jeśli ich korzenie po zbiorze pozostaną w glebie, wzbogacą podłoże w ten cenny pierwiastek, pozostawiając dobre stanowisko pod inne uprawy (z wyjątkiem roślin bobowatych).

Michał Mazik
Radzi: Michał Mazik

Specjalista w zakresie uprawy roślin zielarskich oraz warzyw. W trakcie kariery zawodowej zajmował się: zakładaniem ogrodów (Polska), produkcją roślin ozdobnych i poradnictwem w centrach ogrodniczych (USA), pracą w sadach sadach (Anglia, Włochy). Autor kilku książek ogrodniczych. Ogrodnik z wykształcenia, zawodu i zamiłowania.

Czy można siać warzywa strączkowe po sobie na jednej grządce?

Bobowate (to specyficzna rodzina) można uprawiać po sobie 1-2 lata po sobie - np. bób po fasoli. Jednak uprawy kilkuletniej nie polecam. O ile gleba nie zatraci swojej zasobności, na danej grządce mogą pojawić się przetrwalniki chorób grzybowych, szkodniki i inne patogeny typowe dla tej rodziny. Dlatego warto prowadzić zmianowanie. Oprócz tego możne Pan wprowadzić także przedplony (np. rzodkiewkę) i poplony (np. kalarepę).

Rośliny z innych rodzin, np. kapustowatych, nie powinno się w ogóle uprawiać w następstwie po sobie. Proponuję wybiórczo w warzywniku sadzić czosnek, cebule i zioła - tak jak sieje się koper. Rośliny wpływają pozytywnie na wzrost innych gatunków i ich zdrowotność. Przynajmniej raz na kilka lat na danej grządce warto posiać rośliny motylkowe. Oprócz tego proponuję wysiać na grządkach aksamitki (rośliny rabatowe zwalczające nicienie glebowe).

Przeczytaj też: Zmianowanie warzyw - jak zaplanować ogródek warzywny w ogrodzie? Główne zasady planowania warzywnika

Murator Google News

Inne porady tego eksperta

Murator Ogroduje #2: RODOS w lesie - jak przygotować na sezon ogrodowy?
Materiał sponsorowany
Materiał sponsorowany
Murowane starcie
Taras – bez dachu czy zadaszony? MUROWANE STARCIE