Czy jabłka z jabłoni porażonej parchem nadają się na przetwory? [Porada eksperta]

2021-09-14 9:12

Czy owoce jabłoni zaatakowanej przez parcha nadają się na przetwory? Czy na przykład można je uprażyć na mus do szarlotki (po obraniu ze skórki)?

parch-jabloni
Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska Objawy parcha jabłoni na owocach
Maciej Aleksandrowicz
Radzi: Maciej Aleksandrowicz

Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.

Generalna zasada jest taka, że lepiej unikać spożywania owoców jabłoni porażonych parchem. Porażone owoce mają obniżoną wartość spożywczą i są ogólnie gorszej kondycji. Rzeczywiście plamy z czasem zmieniają swój wygląd na owocach. Oczywiście nasze babcie z pewnością używały takich jabłek do przetworów wykrawając plamki i nikomu nic się nie stało. Jednak dziś wiadomo, że owoce porażone parchem na pewno gorzej się przechowują albo wcale nie nadają się do przechowywania. Istnieje także opinia, że produkty metabolizmu grzybów mogą mieć w organizmie człowieka właściwości kancerogenne. Czyli ogólnie lepiej tego nie jeść w dużych ilościach i nie przetwarzać! Oczywiście należy zachować zdrowy rozsądek i jeśli usuniemy plamki i zjemy jednorazowo takie jabłka, to raczej nic nie powinno się stać.

>>Przeczytaj też: PARCH JABŁONI. Jabłoń: choroby jabłoni. Objawy parcha jabłoni, zwalczanie parcha jabłoni

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.