Bielenie pni drzew owocowych - czym i kiedy bielić? [Porada eksperta]
Czym można pobielić pnie drzew owocowych? Kiedy należy to robić?
Redakcja serwisu odpowiada na pytania dotyczące ogrodu i roślin.
Bielenie pni drzew zabezpiecza je przed tworzeniem się ran zgorzelinowych. Powstają one pod wpływem promieni słońca, które za dnia mocno nagrzewają korę, pobudzając do życia znajdujące się pod nią tkanki, oraz silnego mrozu przychodzącego w nocy. Taka gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że tkanki drzewa zamierają, kora zaczyna się odrywać od pnia i pękać (przede wszystkim od południowej i zachodniej strony) – powstają rany. Bielenie pni przeciwdziała temu zjawisku, ponieważ biały kolor odbija promienie słońca i zapobiega kumulowaniu się w korze ciepła.
Na powstawanie ran zgorzelinowych najbardziej wrażliwe są jabłonie, śliwy i czereśnie, zwłaszcza szczepione na wysokim pniu. Do bielenia drzew stosuje się mleko wapienne, które powstaje w wyniku zmieszania 2 kg wapna z 10 l wody. Do zawiesiny można dodać gliny, bo zwiększa ona przyczepność preparatu do pni drzew. Odpowiednie wapno konfekcjonowane w małych opakowaniach można kupić w sklepach ogrodniczych. Zabieg trzeba wykonać najpóźniej w pierwszej połowie stycznia i w razie konieczności (na przykład jeśli wapno zostało zmyte przez deszcz) powtórzyć go w lutym. Skutecznym sposobem zabezpieczenia pni drzew jest także owinięcie ich słomą. (eb-g)
Polecany artykuł:
Inne porady tego eksperta