Agawa: brązowienie liści [Porada eksperta]

2013-01-10 13:00

Otrzymałam piękną agawę. Cóż z tego, skoro po trzech tygodniach zaczęła marnieć - brązowieją jej liście na końcach, a w środku piękne dotychczas liście brązowieją i chyba gniją. Proszę o poradę, co mam z nią robić, aby odzyskała poprzedni wygląd.

Zmarznięta agawa
Autor: Anna Dziedzic Zmarznięta agawa
Anna Skórkowska
Radzi: Anna Skórkowska

Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.

Zmiana warunków uprawy zawsze odbija się negatywnie na roślinie. Musi minąć jakiś czas zanim przyzwyczai się ona do nowych warunków. Jednak brązowienie liści wskazuje na poważniejszy problem. Ten objaw może świadczyć o nadmiernym podlewaniu. Agawa gorzej znosi nadmiar wody w doniczce niż suszę. Choć latem należy podlewać ją obficie, to gdy dni są chłodne trzeba znacznie ograniczyć ilość wody. Nie wiem, czy uda się Pani doprowadzić roślinę do poprzedniego wyglądu. Być może liście zamrą i trzeba je będzie obciąć, ale na razie proszę zapewnić agawie dobrze nasłonecznione miejsce i podlewać wtedy, gdy wierzchnia warstwa podłoża (około 2 cm) będzie sucha. Wody nie można wlewać w środek rozety na najmłodsze liście, a jeśli się to zdarzy, należy ją usunąć np. przy pomocy ręcznika papierowego. Można też w okresie wegetacji (od marca do końca września) agawę dokarmiać nawozem dla sukulentów, ale oszczędnie, bo przyspieszy to jej rozrastanie się. Na zimę trzeba przenieść ja do chłodnego (8-10°C) pomieszczenia i bardzo ograniczyć podlewanie.

Inne porady tego eksperta