Warzywnica kapustna - groźny szkodnik kapusty. Jak zwalczać warzywnicę kapustną?

2015-08-03 15:28 Magdalena Sokołowska

Warzywnica kapustna żywiąc się sokami kapusty, powoduje że młode rośliny żółkną i zamierają. Poznaj biologię i szkodliwość warzywnicy kapustej oraz sposoby jej zwalczania. Warzywnica kapustna: zwaczalnie chamiczne i naturalne.

Warzywnica kapustna (Eurydema oleracea) to szkodnik żerujący na roślinach kapustnych, w tym na kapuście uprawnej.

Warzywnica kapustna - opis szkodnika i biologia rozwoju

Warzywnica kapustna jest pluskwiakiem różnoskrzydłym (Heteroptera) należy do rodziny tarczówkowatych (Pentatomidae). Ciało ma spłaszczone, grzbietobrzuszne z małą, ruchomą głową, aparat gębowy kłująco-ssący. Osiąga 6-7 mm długości jest zielonkawa w żółtawe cętki. Samice składają jaja na spodniej stronie liści.
Pod koniec kwietnia osobniki zimujące gromadzą się na chwastach krzyżowych. W maju-czerwcu samice składają jaja (w kształcie beczułek z wieczkiem), w złoża po spodniej stronie liści roślin krzyżowych. Gdy larwy się wylęgają, uszkadzają liście żywiąc się ich sokiem. W miejscach żerowania tworzą się białe plamy. Całkowite przeobrażenie trwa 30-60 dni. Dorosłe szkodniki żerują przez pewien czas, a jesienią schodzą do kryjówek. Zimują dorosłe owady w resztkach roślinnych, ściółce, szczelinach kory, pod grudkami ziemi lub innych dogodnych kryjówkach. Jest jedno pokolenie w ciągu roku.

Warzywnica kapustna - objawy  i szkodliwość

Objawy żerowania larw i dorosłych postaci warzywnicy kapustnej na liściach widoczne są w postaci początkowo jasnych plam. Gdy szkodniki pojawią się masowo plamki są liczniejsze i tworzą się większe plamy w skutek czego młode rośliny żółkną i zamierają. W uprawie roślin na nasiona dochodzi do zasychania, opadania kwiatów i zawiązek łuszczyn.

Warzywnica kapustna - jakie rośliny atakuje

Warzywnica kapustna jest szkodnikiem  roślin krzyżowych, głównie występuje na  kapuście, gorczycy, rzepaku. Ale żeruje też na chwastach, drzewach i krzewach.

Warzywnica kapustna - zwalczanie

  • Zwalczanie chemiczne.  Kiedy pojawiają się pierwsze owady należy opryskać brzeżne pasy uprawy kapusty preparatami w składzie, których mogą być: cypermetryna,  dekametryna, permetryna, fenitrotion. Do cieczy użytkowej należy dodać jeden ze środków zwiększających przyczepność cieczy.
  • Zwalczanie naturalne. Bardzo ważne jest niszczenie chwastów z rodziny krzyżowych, usuwanie z pól resztek pożniwnych. Warto pamiętać by stosować płodozmian i nie sadzić roślin krzyżowych po warzywach rzepowatych.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE