Parch gruszy – grzybowa choroba atakująca grusze. Objawy i zwalczanie parcha gruszy
Parch gruszy to najczęstsza choroba drzew gruszy. Parch gruszy to choroba grzybowa, której objawy widoczne są na liściach, owocach i pędach gruszy. Poznaj objawy parcha gruszy i sposoby jego zwalczania. Parch gruszy: szkodliwość i zwalczanie.
Parch gruszy to groźna choroba grzybowa drzew grusz, wywoływana przez grzyb Venturia pirina. Zaatakowane przez parch gruszy drzewa wydają znacząco mniejsze plony.
Parch grusz: objawy i szkodliwość
Porażeniu ulegają wszystkie organy nadziemne gruszy. Na górnej, aczkolwiek częściej na dolnej stronie liści, pojawia ją się oliwkowobrunatne plamy, które powiększają się bardzo szybko, a na ich powierzchni tworzą się trzonki konidialne. Liście obumierają i opadają. Owoce ulegają deformacji, ich skórka korkowacieje, powstają na niej głębokie rany i z czasem opadają. Może dojść do infekcji niezdrewniałych, wierzchołkowych pędów oraz pąków kwiatowych. Czasami straty plonu sięgają 50 proc.
Parch gruszy – pochodzenie choroby i cykl rozwojowy
Zimują owocniki grzyba w opadłych liściach. W okresie zimy powstają worki z zarodnikami, w połowie kwietnia dokonują infekcji pierwotnej. Na wilgotnych liściach z zarodników rozwijają się grzybnie, tworząc trzonki konidialne. Worki chłoną wodę i pękają, a zarodniki wyrzucane są na dużą odległość dokonując infekcji pierwotnej – do połowy czerwca. Zarodniki konidialne dokonują wtórnego porażenia aż do końca września.
>>Przeczytaj też: Szkodniki gruszy. Jakie szkodniki roślin atakują grusze i jak je zwalczać
Parch gruszy – zwalczanie chemiczne
Zaleca się stosowanie oprysków odpowiednimi fungicydami - zgodnie z kalendarzem ochrony roślin na dany rok - w momencie porażenia, jak i zapobiegawczo, opryski te hamują kiełkowanie zarodników.
Parch gruszy – zwalczanie naturalne
W uprawie sadowniczej należy unikać sadzenia odmian wrażliwych na parcha gruszy, np. Lukasówka, Dobra Ludwika, Lawrance, Bera Hardy, Faworytka. Mechaniczne zbiegi polegają na usuwaniu i niszczeniu porażonych liści i owoców. Zaleca się opryskiwanie opadłych liści 5-procentowym roztworem mocznika co redukuje liczbę zarodników o 90 proc. w następnym sezonie wegetacyjnym.