Spis treści
Często zdarza się, że z poprzedniego sezonu pozostają nam niewykorzystane nasiona roślin ozdobnych bądź warzyw. Możemy je posiać w następnym sezonie. Zanim jednak posiejemy je wiosną, warto sprawdzić ich zdolność (siłę) kiełkowania.
Data ważności nasion
Na opakowaniach z nasionami podana jest data ważności. Do czasu upłynięcia tego terminu nasiona powinny zachować dobrą jakość. Jeśli termin ten upłynie, nie wyrzucajmy nasion – warto najpierw sprawdzić ich siłę kiełkowania. Parametr ten należy też sprawdzić dla nasion z opakowań już otwartych, ponieważ nasiona pod wpływem wilgoci i tlenu tracą zdolność kiełkowania.
Przeczytaj też: Jak i gdzie kupować nasiona? Jakie nasiona wybrać?
Jak sprawdzić zdolność kiełkowania nasion?
Aby sprawdzić zdolność kiełkowania nasion przygotujmy tackę styropianową albo szalkę Petriego (naczynie laboratoryjne, najczęściej szklane, cylindryczna podstawka o szerokim, płaskim dnie i niskich ścianach bocznych), ligninę, wodę, nasiona których jakość chcemy sprawdzić. Jeśli nie mamy styropianowej tacki lub szalki Petriego możemy do doświadczenia użyć spodeczka, talerzyka albo plastikowej tacki.
Przeczytaj też: Jak przechowywać nasiona kwiatów i warzyw?
Naczynie wykładamy warstwą ligniny i zwilżamy ją wodą. Wybieramy losowo 20–50 nasion (jeśli mamy dużo nasion można wziąć 100 szt. – im więcej nasion użyjemy, próba będzie bardziej wiarygodna). Nasiona układamy na ligninie w równych odstępach i przykrywamy pokrywką (drugą szalką Petriego, spodeczkiem, folią, talerzykiem).
Naczynie z nasionami ustawiamy w ciepłym miejscu – na przykład na parapecie okna nad grzejnikiem – ale nie musi być to miejsce widne. Trzeba pilnować, aby lignina była stale wilgotna. Po kilku–kilkunastu dniach (w zależności od gatunku rośliny, której jakość nasion sprawdzamy) nasiona powinny wykiełkować.

i
Jak obliczyć siłę kiełkowania nasion?
Wtedy obliczamy procent skiełkowanych nasion korzystając ze wzoru:
siła kiełkowania = (liczba nasion, które wykiełkowały/ogólna liczba nasion) x 100%
Jeśli wynik jest powyżej 70 proc. - nasiona są dobrej jakości. Wynik poniżej 50 proc. świadczy o tym, że tylko mniej niż połowa nasion zachowała zdolność kiełkowania i właściwie nie nadają się do siewu. Jeśli jednak sprawdzane nasiona są dla nas cenne, na przykład są to nasiona trudnej do zdobycia odmiany, możemy je wykorzystać, ale należy posiać je gęściej.
Jeśli nasiona kiełkują zaledwie w 30%, to lepiej zrezygnować z ich siewu, ponieważ jest to zbyt ryzykowne - nasiona takie stopniowo tracą żywotność i ich zdolność do kiełkowania maleje.
Przeczytaj też: Nasiona otoczkowane – czym są i czy warto kupować nasiona w otoczkach?
