Piec na olej: to musisz o nim wiedzieć
Olej opałowy wymaga zastosowania kotłów innych niż gazowe, chociaż kocioł olejowy można przystosować także do spalania gazu, wymieniając w nim palnik. Ponadto komfort ogrzewania kotłem olejowym jest taki sam jak kotłem gazowym. Niestety koszty eksploatacji oleju opałowego są wyższe.
Piec olejowy: zwykle stojący
Większość pieców na olej to urządzenia stojące przeznaczone do montażu w wydzielonym pomieszczeniu. Niektóre z oferowanych na rynku kotłów o małej i średniej mocy są wyposażone we wbudowany lub wolno stojący podgrzewacz bądź zasobnik c.w.u. wraz z układem regulacyjnym. Kotły o małej mocy są dostępne również w wersji wiszącej (także dwufunkcyjne, przeznaczone do zabudowy bezpośrednio w kuchni).
Niewiele jest na razie kotłów olejowych kondensacyjnych, choć coraz częściej producenci proponują i takie rozwiązania. Maksymalny dodatkowy odzysk energii w wyniku kondensacji w kotłach olejowych wynosi 6% i jest o blisko połowę mniejszy niż w gazowych. Aby skutecznie odzyskiwać ciepło ze skroplin, temperatura wody powrotnej w instalacjach grzewczych z kotłem kondensacyjnym olejowym powinna być niższa niż w instalacjach z kotłem gazowym. To skłania do stosowania większych grzejników, a więc zwiększa koszty inwestycyjne. Kotły kondensacyjne są natomiast polecane do współpracy z systemami ogrzewania podłogowego.
Kotły kondensacyjne, ale nie tylko one, mogą mieć zamkniętą komorę spalania. Są wtedy bezpieczniejsze dla użytkowników, bo dzięki odizolowaniu obiegu powietrza i spalin od pomieszczenia, w którym znajduje się kocioł, dodatkowo zapobiegają ryzyku zaczadzenia.
Na kotłach wprowadzanych do obrotu i ich opakowaniach znajdują się odpowiednie informacje w języku polskim określające rodzaj oleju opałowego i ograniczenia w użytkowaniu tych urządzeń. Kotły dostępne w sprzedaży muszą mieć znak CE.
Ze względu na rodzaj kotła zwykle umieszcza się go w piwnicy lub na parterze. W nowo budowanym domu najlepiej przewidzieć obok siebie pomieszczenia na kotłownię i magazyn oleju spełniające wszystkie niezbędne wymagania.
Sprawny kocioł to sprawna instalacja
Każdy kocioł potrzebuje okresowych przeglądów i konserwacji. Kotły olejowe są pod tym względem bardziej wymagające niż gazowe.
W normalnych warunkach kocioł zanieczyszczają produkty spalania (sadze i osady siarczanowe), które działają agresywnie na jego ściany, podwyższają temperaturę spalin i obniżają jego sprawność. Na niekorzyść kotłów olejowych dodatkowo działają zmieniające się wraz ze zmianą dostawcy parametry oleju opałowego. Dlatego zaleca się jego czyszczenie przynajmniej raz w roku przed rozpoczęciem sezonu grzewczego. Podczas przeglądu kotła olejowego należy sprawdzić:
- szczelność i drożność przewodów olejowych;
- napięcie zasilania kotła;
- połączenia elektryczne zasilania i sterowania;
- ustawienie urządzeń regulujących (na przykład termostatu, sterowników, itp.);
- prawidłowość pracy palnika i jego regulacji,
- czystość filtra paliwa;
- zapowietrzenie układu;
- czystość dysz palnika i wymiennika kotła;
- jakość spalin.
Co w kotle olejowym?
- Elektrody zapłonowe - przeskakująca między nimi iskra elektryczna zapala mieszankę powietrzno-olejową. Elektrody wymagają okresowego czyszczenia z odkładającego się nalotu.
- Termostat kotłowy służy do włączania lub wyłączania palnika olejowego w zależności od temperatury wody w obiegu grzewczym.
- Zawór odcinający dopływ oleju uniemożliwia wypływ oleju podczas braku płomienia. W przeciwnym razie olej zbierałby się na dnie kotła aż do momentu napełnienia komory spalania.
- Detektor zaniku płomienia współpracuje z zaworem odcinającym dopływ oleju, podając sygnał w przypadku braku lub zaniku płomienia.
- Wentylator doprowadza powietrze do zmieszania z rozpylanym przez dyszę olejem. Przyjmuje się, że do spalenia 1 kg oleju potrzeba 15 m³ powietrza.
- Pompa olejowa - ma regulator ciśnienia zainstalowany za nią, który odprowadza nadmiar oleju z powrotem do zbiornika oleju. Maksymalna wysokość ssania tych pomp wynosi 5 m.