Cechy kotła dwufunkcyjnego w pigułce
2009-10-05
2:00
Kotły dwufunkcyjne są skonstruowane w ten sposób, że przede wszystkim podgrzewają wodę krążącą w instalacji c.o., ale w momencie odkręcenia kranu z ciepłą wodą przestawiają się i przygotowują ciepłą wodę użytkową (c.w.u.) Poznaj podstawowe cechy kotła dwufunkcyjnego.
Podstawowe cechy użytkowe kotłów dwufunkcyjnych:
- Maksymalną wydajność i maksymalne ciśnienie można uzyskać praktycznie tylko wtedy, gdy z ciepłej wody korzysta jedna osoba.
- Jednoczesny pobór wody przez kilka osób powoduje ograniczenie strumieni i obniżenie temperatury wypływającej wody.
- Czas potrzebny do ogrzania wody to najczęściej około 30 sekund.
- Dowolny – nawet minimalny pobór ciepłej wody – powoduje uruchomienie kotła.
- Sposób instalowania kotła jest prosty, ponieważ nie jest potrzebny dodatkowy zasobnik c.w.u.
- Jeśli chcemy otrzymywać ciepłą wodę natychmiast i nie tracić niepotrzebnie zimnej wody, kocioł należy zamontować możliwie najbliżej głównego punktu poboru ciepłej wody.
- Aby uzyskać wymaganą ilość c.w.u., kocioł powinien mieć odpowiednio dużą moc. W praktyce jest to minimum 20 kW, tymczasem na pokrycie strat ciepła wystarczy bardzo często jedynie 12–15 kW, a dla mieszkań i apartamentów około 5–7 kW.
Kiedy więc nie pobieramy c.w.u. moc kotła dwufunkcyjnego nie jest w pełni wykorzystywana, co może wpłynąć na obniżenie jego sprawności. - Koszt urządzeń i instalacji jest niższy od kosztu kotła jednofunkcyjnego.