Sklep online Pomoc Tagi Newsletter
| muratordom.pl » Kuchnia » AGD do kuchni » Jak dbać o kuchenkę?

Jak dbać o kuchenkę?

Kupić kuchenkę to nie wszystko. Trzeba jeszcze o nią dbać, jeśli chce się długo i bezpiecznie z niej korzystać.

Płyty kuchenne tradycyjne

Powierzchnia płyt gazowych, jak również elektrycznych – z krążkami grzejnymi – pokryta jest emalią. Do jej czyszczenia nie powinno się używać ostrych szczotek czy zmywaków. Nie należy również stosować proszków, lecz łagodne mleczka lub płyny specjalnie przeznaczone do tego celu. Na nieumiejętnie czyszczonych płytach stalowych pozostaną jedynie rysy. Szorowana ostrym narzędziem emalia może popękać, a nawet odprysnąć.
Ważne jest też dokładne i systematyczne czyszczenie palników gazowych. We wszystkich nowych kuchenkach pokrywy palników są pokryte emalią. Cały palnik łatwo po prostu zdemontować i wyczyścić. Przetarcie zalanego palnika nie zabiera dużo czasu, a uchroni go przed zatkaniem. Jest to szczególnie ważne, gdy kuchenka nie ma zabezpieczenia przeciwwypływowego. Tradycyjne żeliwne krążki grzejne oprócz czyszczenia wymagają jeszcze konserwacji. Raz na jakiś czas trzeba je posmarować odrobiną oleju jadalnego lub specjalnego środka konserwującego.

Płyty kuchenne ceramiczne

Utrzymanie w czystości płyt ceramicznych, zarówno elektrycznych, jak i gazowych, jest prostsze i trudniejsze zarazem. Prostsze, bo mniej się brudzą i łatwiej się je czyści, a trudniejsze, bo trzeba się postarać o specjalne środki – pianki lub mleczka do czyszczenia powierzchni płyt ceramicznych. Nie powinno się używać silnych, żrących środków chemicznych. Płytę można czyścić tylko wtedy, gdy jest zimna, a po zakończeniu czyszczenia należy wytrzeć ją do sucha miękką szmatką. Jeśli do rozgrzanej płyty przywarł jakiś przedmiot z tworzywa sztucznego lub rozsypał się i stopił cukier, koniecznie trzeba usunąć z powierzchni płyty powstałą skorupę.
Do tego celu trzeba używać specjalnych skrobaków (plastikowych lub metalowych, ale o specjalnym brzegu), które nie zarysują ceramiki. Warto też zawczasu – na przykład przed smażeniem konfitur – zabezpieczyć płytę przed zabrudzeniem, pokrywając jej powierzchnię specjalnym środkiem ochronnym. Dzięki temu powstałe zacieki łatwiej będzie usunąć. Trzeba uważać, aby nie uszkodzić ceramicznego blatu – choć jest to dość trudne, gdyż jest wykonany z trwałego materiału.
Aby uniknąć zarysowań osłabiających wytrzymałość płyty, należy używać naczyń o płaskim lub lekko wklęsłym dnie. Wymagania te spełniają naczynia ze stali nierdzewnej lub ze szkła żaroodpornego.
Trzeba pamiętać, że zabrudzony palnik lub pole grzejne grzeje z mniejszą sprawnością, a więc niepotrzebnie wzrasta zużycie energii. Czyszczenie panela (frontu) kuchenki ułatwią zdejmowane kurki.

Porządek w piekarniku

Piekarniki czyści się podobnie jak płyty kuchenne, czyli: żadnych ostrych narzędzi ani środków (proszków). Do czyszczenia piekarników dobre są specjalne pianki agresywne pod względem chemicznym, ale nie powodujące mechanicznych uszkodzeń powierzchni.
Bogato wyposażone wersje piekarników mogą mieć funkcję czyszczenia parolitycznego lub katalitycznego (nazwa zależy od producenta, ale sposób usuwania zabrudzeń jest podobny). Brud wypalany jest całkowicie ze wszystkich zakamarków piekarnika w bardzo wysokiej temperaturze (około 500°C). Powstały popiół wystarczy wymieść – i gotowe.

Boki też ważne

Stosunkowo łatwo wyczyścić boki wolno stojących kuchenek elektrycznych. Wystarczy odłączyć kuchenkę od źródła prądu i wysunąć z ciągu szafek. Problem stanowią kuchenki gazowe. Sztywne połączenie z instalacją gazową oraz ustawienie w ciągu szafek właściwie uniemożliwia wyczyszczenie boków kuchenki. Można jedynie odsuwać szafki lub wezwać uprawnionego instalatora, który najpierw odłączy kuchenkę od gazu, poczeka, aż ją wyczyścimy i podłączy ją ponownie. Jest to jednak skomplikowane i dość kosztowne. Niektóre firmy proponują elastyczne podłączenie do sieci gazowej (długości do 1,5 metra). Elastyczne rurki dają możliwość wysunięcia kuchenki bez odłączania jej od sieci gazowej.

Nowe uszczelki

Innym sposobem dbania o kuchenkę jest wymiana jej zużywających się elementów. Najszybciej niszczą się uszczelki. Płyty kuchenne przeznaczone do zabudowy mają uszczelkę oddzielającą krawędź płyty od blatu kuchennego. Jej zadaniem jest zabezpieczenie blatu i mebli kuchennych przed nadmiernym nagrzewaniem się. Uszczelki znajdują się również na drzwiczkach piekarników. Jeśli uszczelka się odklei lub pęknie – trzeba ją wymienić. I to nie tylko po to, by ciepło nie „uciekało bokiem”, ale przede wszystkim dla bezpieczeństwa użytkowników (oparzenia) i w trosce o przylegające do kuchenki meble. Uszczelki można kupić w niektórych sklepach ze sprzętem gospodarstwa domowego lub w punktach serwisowych.

Czego nie wolno?

Dbałość o kuchenkę to nie tylko jej pielęgnacja, czyszczenie i wymiana zużywających się części. To także troska o to, aby sprzęt używany był zgodnie ze swoim przeznaczeniem, bez narażania go na uszkodzenia.

Podczas użytkowania kuchenek nie wolno:

  • otwierać kurków wypływu gazu bez przygotowanej zapałki lub zapalarki,
  • uderzać w kurki i palniki gazowe,
  • zdmuchiwać palącego się płomienia – palnik można wyłączyć jedynie zamykając kurek,
  • pozostawiać palącego się palnika (a także włączonej płyty elektrycznej) bez nadzoru – na przykład wychodząc z domu.

Nie powinno się zbytnio obciążać palników – pojedynczy wytrzymuje obciążenie do około 20 kg. Niedopuszczalne jest również stawianie na otwartych drzwiczkach piekarnika ciężkich naczyń (10-15 kg) – zawiasy tego nie wytrzymają, a efektem będą wyłamane drzwiczki.
Kuchenka nie powinna służyć do innych celów niż gotowanie czy pieczenie. Nie należy używać jej na przykład do ogrzewania pomieszczeń.
Wszelkie naprawy lub przeróbki kuchenek powinny być wykonane przez fachowca. Nie wolno robić ich samodzielnie, bo można narazić siebie i domowników na niebezpieczeństwo i stracić gwarancję.
Wszystkie te zasady wydają się oczywiste, ale warto o nich przypominać przy każdej nadarzającej się okazji.

Aby kuchenka długo i dobrze Ci służyła, pamiętaj o:

  • systematycznym jej czyszczeniu i używaniu do tego odpowiednich narzędzi i środków;
  • wymianie zużywających się elementów;
  • używaniu kuchenki zgodnie z przeznaczeniem;
  • zlecaniu wszelkich napraw i przeróbek uprawnionemu serwisantowi.   

Piekarniki elektryczne

Piekarniki elektryczne mogą znacznie różnić się między sobą zarówno pod względem...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Zdrowe odżywianie. Blender w roli głównej

Zdrowa kuchnia to dziś priorytet. Urządzenie kuchenne takie, jak blender pomoże Ci stworzyć świeże koktajle...

Energooszczędne AGD: obniżamy rachunki za prąd

Wybierając AGD, musimy się zastanowić przede wszystkim nad tym, czy sprzęty odpowiadają naszym potrzebom,...

Energooszczędne AGD do kuchni. Jaką kupić lodówkę...

Wybierając AGD do kuchni, zwróć uwagę, czy jest energooszczędne. Szacuje się, że sprzęty w kuchni...

Jak prawidłowo podłączyć pralkę i zmywarkę?

Niezawodne działanie pralki lub zmywarki uzależnione jest od odpowiedniego montażu. O czym należy wiedzieć...

Wybieramy okap

Czasem już podchodząc do drzwi, wiemy, że gospodarze ugoszczą nas bigosem. W dodatku przypalonym. Zapachy nie...

Okap kuchenny też może być ozdobą kuchni. Zobacz...

Teoretycznie okap kuchenny ma przede wszystkim zapewniać odpowiednią wentylację w kuchni. Jednak zamiast...

update counter
SPRAWDŹ
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.