Projektowanie kuchni w nowym mieszkaniu. Szybka, łatwa i bezpieczna praca w dobrze zaprojektowanej kuchni

2017-05-09 16:19

Projektowanie kuchni w nowym mieszkaniu: poradnik. Dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu zabudowy i sprzętów, praca w kuchni może być szybka, łatwa i bezpieczna. Poznaj zasadę kuchennego trójkąta roboczego. Dlaczego tak ważne jest prawidłowe urządzenie kuchni? Oto kilka zasad projektowania kuchni, które warto pstrzegać, by mieć dobre warunki do sprawnego przyrządzania posiłków.

Wąska kuchnia
Autor: Eugeniusz Filipiuk Wąska kuchnia z pomysłowym anaksem jadalnianym.

Standardy projektowania kuchni

Powierzchnia kuchni im większa tym lepsza, ale nie zawsze można mieć to co się chce. Kupując mieszkanie jesteśmy skazani na pewien standard wielkości pomieszczeń. Tak więc kuchnia bez wydzielonego miejsca na strefę jadalnianą powinna mieć minimum 8 m2 powierzchni. Jeżeli miejsce na spożywanie posiłków zostało przewidziane w projekcie mieszkania to taka kuchnia nie powinna być mniejsza niż 12 m2.

W mieszkaniach jedno- i dwupokojowych często stosuje się kuchnie otwarte, tzw. salon z aneksem kuchennym. W tym przypadku należy zadbać o prawidłową wentylację pomieszczenia. Przepisy prawa budowlanego mówią, że nad kuchenką musi znajdować się okap lub pochłaniacz z odprowadzeniem oraz dodatkowo otwór wywiewny w ścianie. Decydując się na zamkniętą kuchnię unikamy rozchodzenia się zapachów gotowanego posiłku po całym mieszkaniu i możemy sobie pozwolić na lekki bałagan w kuchni, który będzie ukryty przed oczami gości.

Deweloperskie mieszkania pokazowe - projekty funkcjonalnych kuchni

Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy dość dużo czasu – przygotowujemy produkty, z których powstaną posiłki, gotujemy, pieczemy, zmywamy naczynia. Jako miejsce codziennej pracy domowników, kuchnia musi być więc ergonomiczna i funkcjonalna. Dlatego tak ważny jest dobry projekt kuchni. Jedną z zasad, której warto się trzymać jest zasada trójkąta roboczego.

Funkcjonalne projektowanie kuchni, czyli trzy wierzchołki trójkąta

Gotowanie i przygotowywanie posiłków wymaga pewnych działań wykonanych w określonej kolejności. Zazwyczaj najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, potem je myjemy, kroimy lub obieramy, a następnie wrzucamy do garnka, na patelnię lub do piekarnika.

Taka kolejność czynności stała się dla projektantów podstawą do stworzenia zasady, która pozwala na funkcjonalne projektowanie kuchni. Polega ona na tym, że wszystkie kuchenne prace powinny przebiegać w tak zwanym trójkącie roboczym. Na kolejnych wierzchołkach trójkąta znajdują się lodówka, zlewozmywak i kuchenka. Projektowanie kuchni zgodnie z zasadą trójkąta pozwala na swobodne korzystanie z niej kilku osobom w tym samym czasie. Ogranicza także możliwość wystąpienia nieprzyjemnych zdarzeń np. oparzeń podczas zmywania naczyń, ponieważ kuchenka nie sąsiaduje ze zlewem. Sprzęty w trójkącie są tak ustawione względem siebie, aby nie nagrzewały się jeden od drugiego np. lodówka jest nieco oddalona od piekarnika i kuchenki.

Między urządzeniami i blatami kuchennymi poruszamy się wielokrotnie podczas gotowania. Abyśmy nie przemierzali niepotrzebnych kilometrów, sprzęty nie powinny być zbytnio oddalone od siebie. Optymalne odległości pomiędzy wierzchołkami trójkąta wynoszą od 120 do 210 cm.

W każdej kuchni jest możliwe ustawienie sprzętów zgodnie z zasadą trójkąta roboczego, ale najlepiej taki rozkład sprawdzi się w niedużej kuchni urządzonej tradycyjnie, nawet jeśli kształt pomieszczenia jest nietypowy np. zbliżony do litery L lub C, również przy równoległym usytuowaniu szafek i urządzeń.

Projekt kuchni w inwestycji Nowe Złotniki pod Poznaniem - Duda Development

Osoby, które chcą odciąć się od miejskiego gwaru oraz cenią sobie wypoczynek w otoczeniu zieleni, powinny zainteresować się Osiedlem Nowe Złotniki. Tuż pod Poznaniem, w gminie Suchy Las, jest pewne miejsce, gdzie każdy może poczuć się jak u siebie.

Inwestycja obejmuje domy w zabudowie wolnostojącej i bliźniaczej, w których oferowane są mieszkania dwupoziomowe, w metrażach od 131 do 152 m2 wraz z garażem i dodatkowym miejscem postojowym przed budynkiem. Każdy segment posiada indywidualny ogródek.

Projektowanie blatów w kuchni - między wierzchołkami trójkąta

Przyjęło się, że blat, na którym wykonujemy podstawowe czynności poprzedzające gotowanie i pieczenie (czyszczenie warzyw i owoców, obieranie, krojenie, zagniatanie ciasta), powinien znajdować się pomiędzy kuchenką a zlewozmywakiem, a jego długość nie może być mniejsza niż 80 cm. Jednak w wielu projektach nowoczesnych kuchni dość często zmienia on swoje położenie i ma różne wymiary.

Natomiast potrawy nie wymagające obróbki termicznej (kanapki, sałatki), wygodnie przygotowuje się na blacie pomiędzy zlewozmywakiem a lodówką. Ale blaty kuchenne służą również do innych celów: wypakowywania produktów, odstawiania gorących naczyń i gotowych potraw, odkładania talerzy, dlatego powinny znaleźć się obok każdego z urządzeń kuchennych. W wielu kuchniach jako robocze blaty wykorzystuje się też stoły, wyspy kuchenne, a także blaty oddzielające przestrzeń kuchni od jadalni lub salonu.

Zdaniem eksperta

Projektowanie kuchni według zasad trójkąta roboczego to sprawa niezwykle istotna i zdecydowanie ułatwiająca późniejsze funkcjonowanie. Kuchnia to miejsce, gdzie spędzamy mnóstwo czasu i błędy w planowaniu wychodzą już na początku jej użytkowania. Warto o tym przypominać, bo na rynku znaleźć można różne rozwiązania kuchenne, nie zawsze prawidłowo rozplanowane. Bardzo istotną sprawą, o ile to tylko technicznie możliwe, jest okno, które nie tylko doświetli pomieszczenie, ale także wspomoże prawidłową wentylację - Joanna Herstowska, ekspert portalu RynekPierwotny.pl

Kuchnia z jadalnią. Projektowanie funkcjonalnej kuchni

Nawet mała kuchnia może być miejscem, w którym nie tylko ugotujesz, ale również zjesz posiłek wspólnie z rodziną. Zobacz, jak zaaranżować kuchnię z jadalnią na niewielkiej przestrzeni i jakich użyć dodatków, żeby wyglądała na większą.

Kuchnia z jadalnią. Aranżacja małej kuchni