Projektowanie kuchni. Dobre miejsce na stół i kuchenne sprzęty
Decyzję o usytuowaniu kuchni, jej wielkości i kształcie czy też powiązaniu z innymi pomieszczeniami, a także o ustawieniu stołu i kuchennych sprzętów warto dobrze przemyśleć. W projekcie kuchni jest bowiem zapisane nasze kuchenne życie. Zobacz, na co zwrócić uwagę na etapie projektowania kuchni.
Autor: Marcin Czechowicz
Kuchnia jest w domu nie tylko miejscem pracy, ale też ogniskiem życia domowego, dlatego projektowanie kuchni nie sprowadza się jedynie do zaplanowania wyglądu szafek.
Projektowanie kuchni w domu. Ważne nie tylko ustawienie szafek kuchennych
We współczesnym domu kuchnia może pełnić różne funkcje. Jest nie tylko miejscem pracy, ale też ogniskiem życia domowego, dlatego projektowanie jej nie sprowadza się jedynie do zaplanowania wyglądu szafek.
W kuchni przede wszystkim programujemy nasze działania i czynności związane z przygotowywaniem posiłków. I tak jeśli zaplanujemy zbyt krótkie blaty robocze lub piekarnik, do którego trzeba będzie się schylać, być może nigdy nie zrealizujemy swoich kulinarnych planów. Już na etapie projektu kuchni kreujemy dodatkowe funkcje kuchni, na przykład jako dziecięcej bawialni lub miejsca pogawędek domowników. Jeśli więc będzie wąska i zamknięta, nie stanie się centrum rodzinnego życia. Natomiast gdy zmieści się w niej duży stół, będzie tętnić życiem nawet przy skromnym wyposażeniu.
Zobacz także: Jak zaprojektować nowoczesną kuchnię
Sprzęty kuchenne: gdzie lodówka, zlewozmywak, płyta kuchenna
Wygodzie prac kuchennych służy trójkąt roboczy, czyli ciąg technologiczny. Prawidłowo zaplanowany otwiera lodówka – dzisiaj często strefę tę poszerza szafa cargo występująca w roli spiżarni. Wstępna obróbka produktów to strefa zlewozmywaka. Trzeci wierzchołek trójkąta to kuchenka, często zastępuje ją płyta kuchenna i piekarnik.
W małej kuchni lub aneksie kuchennym, gdzie wszystkie urządzenia umieszcza się w jednym ciągu, trudno o zachowanie zasady trójkąta. Wówczas ważna jest kolejność usytuowania urządzeń. Na jakość kuchennych prac znaczny wpływ mają także blaty robocze.
Pochwal się swoją kuchnią na forum. Zobacz, jak inni użytkownicy urządzili swoje kuchnie
Główny blat o długości co najmniej 80 cm zazwyczaj umieszcza się między płytą kuchenną a zlewozmywakiem, ale gdy służy przede wszystkim do robienia kanapek i przyrządzania potraw bez gotowania i pieczenia – raczej między lodówką a zlewozmywakiem. Pozostałe odcinki blatów roboczych mogą być krótsze. Jeśli brakuje miejsca na blat przy zlewozmywaku, jego rolę może przejąć ociekacz. Wyjmując produkty z lodówki, musimy mieć je gdzie odstawić. Również zakupy, zanim znajdą się w lodówce, wypakowujemy z siatek na blat.
Stół kuchenny
Coraz więcej osób marzy o kuchni, w której można nie tylko przygotować posiłek czy przysiąść na szybkie śniadanie. Ciepły, „domowy”, klimat tego pomieszczenia sprawia, że chętnie w niej jadamy także główne posiłki i prowadzimy dyskusje przy herbacie. Do tego konieczny jest stół, przy którym można wygodnie usiąść, a równocześnie nieograniczający funkcjonalności kuchni.
Stół kwadratowy dla czterech osób wymaga powierzchni o wymiarach 240x240 cm, a okrągły 250x250 cm. Okrągły stół dla sześciu osób zajmie powierzchnię 285x285 cm.
Kuchnia z wyspą
W kuchni z wyspą stanowisko pracy zostaje umieszczone pośrodku kuchni. Najprostszy zestaw to wyspa tylko z blatem roboczym i półkami lub szufladami pod spodem. Taka wyspa kuchenna powinna mieć wymiary 80x60 cm – tylko wtedy nie będzie nam brakować miejsca do pracy. Planując takie rozwiązanie, umieśćmy w szafce pod blatem gniazdo wtykowe do podłączania przenośnych sprzętów AGD.
Popularnym rozwiązaniem jest wyspa z zainstalowaną w niej elektryczną płytą grzewczą (łatwiejszą do zamontowania od gazowej) oraz wiszącym okapem. Spełni ona funkcję miejsca pracy, jeśli z każdej strony płyty grzewczej zaplanujemy blat na odstawianie garnków, przyborów kuchennych czy produktów. Jeśli na wyspie chcemy zamontować zlewozmywak, niezbędne jest podłączenie wodno-kanalizacyjne w posadzce. Wyspa z blatem roboczym i ze zlewozmywakiem powinna mieć 120-180 cm długości. Warto umieścić w niej zmywarkę – w ten sposób skrócimy drogę naczyń ze zlewu do zmywarki. Minimalna szerokość zmywarki wynosi 45 cm, standardowa to 60 cm.