Lodówka turystyczna: jak działa i jaką wybrać? Poradnik

2019-07-22 15:50
Lodówka turystyczna
Autor: Marcin Czechowicz Dzięki poręcznej, pojemnej i solidnie wykonanej lodówce turystycznej w podróży możesz jeść to, co zabierzesz z domu: kanapki, sałatki czy inne ulubione dania

Lodówka turystyczna to niewielkie, poręczne i bardzo praktyczne urządzenie, bo potrafi przez kilka godzin utrzymać jedzenie w świeżości. Wbrew nazwie można z niej korzystać w różnych sytuacjach. Wybieramy lodówki turystyczne.

Lodówki turystyczne przydają się nie tylko wtedy, gdy jedziemy na wakacje, ale również wówczas, gdy chcemy przewieźć danie na biwak czy na składkowe przyjęcie albo kiedy musimy odmrozić chłodziarko-zamrażarkę, zawłaszcza latem, a w komorach są produkty spożywcze. Świetnie się sprawdzają latem, bo można do nich włożyć zarówno świeże owoce i warzywa, masło, wędliny, a nawet wcześniej ugotowane potrawy, które albo podgrzejemy, albo smakują właśnie na zimno. Inną cechą jest to, że niektóre modele lodówek turystycznych mogą też utrzymywać wysoką temperaturę dań, a wręcz je podgrzewać, jeśli chcemy dowieźć potrawę gorącą. Do wyboru jest kilka rodzajów lodówek turystycznych w zależności od konstrukcji, pojemności oraz sposobu zasilania oraz tego, co i kiedy zamierzamy w nich przenieść (są dosyć lekkie i wygodne) lub przewozić.

Torba termiczna

Torba termiczna to najprostsze rozwiązanie do przechowywania żywności. Wykonana jest z wodoodpornego tworzywa sztucznego lub mocnego brezentu, a jej wnętrze pokryte jest warstwą aluminium albo tworzywa, zaś między częścią zewnętrzną a wnętrzem znajduje się izolacja. Zamykane są szczelnie, najczęściej na suwak. Torby termiczne mogą być małe – choćby tylko na jedną butelkę albo całkiem spore, w których można zmieścić nawet cały obiad. Jeśli chcemy przewieźć coś chłodnego, dobrze jest torbę termiczną wcześniej zamrozić lub obok innych produktów wstawić butelkę z dobrze schłodzoną wodą – utrzyma chłód nawet przez 12 godzin. W przypadku dań gorących wystarczy wstawić naczynia do torby termicznej, i zamknąć ją szczelnie, zaś potrawy dodatkowo przykryć. Najmniejsze torby termiczne wyposażone są w pasek do zawieszenia na ramieniu, większe mają wygodne uchwyty oraz/albo pasek na ramię, zaś są modele o takiej samej niemal konstrukcji, co wózki, których używamy do przewożenia zakupów, mogą być mocowane na stelażu z kółkami. Miewają też dodatkowe kieszonki. Ich pojemność średnio to ok. 25 l, a ceny toreb termicznych wahają się od ok. 10 zł (dla tych na butelkę) po ok. 300 zł za torbę z „wózkiem”, która może mieć nawet 45 l pojemności.

Lodówka turystyczna z wkładami termicznymi

Taka lodówka turystyczna wprawdzie nie ma zasilania, za to ma sztywną, dobrze izolowaną konstrukcję z tworzywa, a nawet stalową, i uchwyt do przenoszenia. Wkłady termiczne wymagają wcześniejszego zamrożenia i to one sprawiają, że produkty we wnętrzu lodówki pozostają zimne. Dlatego też, gdy chcemy przewieźć schłodzone dania wkłady należy położyć właśnie na nich, by oddały swoje zimno produktom. Takie lodówki turystyczne są dosyć lekkie, a temperaturę mogą utrzymać nawet przez 12 godzin. Najczęściej osiągają pojemność do 30 l, zaś ceny ich zaczynają się już od ok. 40 zł, a mogą też przekraczać 300 zł (stalowe).

Lodówka turystyczna na prąd

Warto wiedzieć, że zależnie od poboru energii, lodówki turystyczne mają również, tak jak sprzęty duże, klasy energetyczne (producenci je podają). To bardzo ważne przy wyborze, ale trzeba pamiętać, że z tego typu sprzętu korzystamy tylko od czasu do czasu, nie musi więc w zasadzie pracować przez cały rok. W tej grupie spotkamy urządzenia:

  • Lodówki turystyczne termoelektryczne

Pobór prądu jest niewielki (do ok. 50 V), a może go dostarczać nawet gniazdo zapalniczki samochodowej (12 czy 24 V) albo klasyczna sieć (230 V). O równomiernym chłodzeniu decyduje często wbudowany wentylator. Zależnie od modelu lodówki turystycznej termoelektrycznej można w nich przewozić produkty zamrożone (schłodzone), a także gorące (mogą grzać nawet do 65ºC). Ich pojemność sięga ok. 30 l, utrzymują temperaturę przez ok. 10 godzin. Najlepiej jest nie podłączać ich do gniazda zapalniczki samochodowej na całą noc, bo mogą rozładować akumulator.

  • Lodówki turystyczne sprężarkowe (wykorzystuje się w nich sprężony gaz)

Lodówki turystyczne sprężarkowe działają identycznie, jak pełnowymiarowe sprzęty chłodnicze i są bardzo wydajne, ale dość drogie. Pojemność tych urządzeń sięga do ok. 50 l, a pobór energii do 60 V. Mogą nawet robić kostki lodu.

Ceny lodówek turystycznych na prąd zaczynają się wprawdzie od ok. 200 zł (termoelektryczne), ale ceny sprężarkowych mogą przekraczać nawet 1000 zł.

Lodówka turystyczna absorpcyjna

Czynnikiem chłodzącym w takiej lodówce jest amoniak, mogą korzystać z butli gazowej (np. propan/butan), albo być zasilane z sieci oraz gniazda zapalniczki samochodowej (pobór mocy dochodzi zależnie od pojemności do 70 V). Są już większe – ich pojemność waha się od ok. 30 do 50 l (są nawet pojemniejsze, ale trudno wtedy z nimi podróżować). Takie lodówki turystyczne również mają funkcję mrożenia kostek lodu. Koszt takiego urządzenia zaczyna się od ok. 1300 zł.

Przydatne funkcje i wyposażenie lodówek turystycznych

Funkcje i wyposażenie zależą przede wszystkim od rodzaju lodówki turystycznej. Najczęściej są to:

  • Oszczędzanie energii - miewa różne nazwy, np. ECO
  • Utrzymywanie temperatury – dotyczy gotowych potraw, mają je wszystkie typy urządzeń.
  • Zamrażanie lodu – kostki lodu robią lodówki turystyczne zasilane prądem.
  • Grzanie - do ok. 60ºC, w lodówkach turystycznych termoelektrycznych.
  • Paski (uchwyty) do przenoszenia - mają je wszystkie modele lodówek.
  • Szczelne zamknięcie i blokada otwarcia – ważny parametr i warto sprawdzić czy lodówka turystyczna (lub torba) jest tak wyposażona.
  • Wyświetlacz – najczęściej jest LCD i to w droższych modelach, możemy na nim odczytać ustawiony poziom temperatury, jaki jest w lodówce w danym momencie.
  • Termostat – najprostsze urządzenia go nie mają, ale już te zasilane, zwłaszcza z wyższej półki pozwalają na regulację poziomu temperatury, zależnie od przewożonych produktów.
  • Tryb grzania lub chłodzenia – kontrolki wskazujące w jakim trybie działa lodówka znajdziemy w modelach termoelektrycznych.
  • Przełącznik – pozwala zmienić moc zasilania z 12 na 24 V.
  • Przełącznik - chłodzenie/grzanie.
  • Zapalnik – w modelach absorpcyjnych służy do zapłonu bez użycia, np. zapalniczki.
  • Zabezpieczenie akumulatora – chroni go przed rozładowaniem, gdy ładujemy lodówkę turystyczną, automatyczny wyłącznik – gdy napięcie akumulatora spada poniżej określonego poziomu.

QUIZ: Lody i sorbety. Sprawdź swoją wiedzę o deserach lodowych.

Pytanie 1 z 12
Lody dzielą się na 3 rodzaje:
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają