Kuchnia w stylu amerykańskim – jak u Charlotte z serialu „I tak po prostu”

2023-08-09 15:25

Luksusowa kuchnia jednej z głównych bohaterek „I tak po prostu”, kontynuacji serialu „Seks w wielkim mieście”, to wzorcowy przykład kuchni urządzonej z rozmachem i szykiem, tak lubianymi przez Amerykanów. To połączenie tradycji, funkcjonalności i najwyższej jakości. Mimo że nie ma sztywnego kanonu kuchni „po amerykańsku”, poznamy ją po charakterystycznych elementach.

Spis treści

  1. Amerykańska kuchnia – czym się charakteryzuje?
  2. Kuchnia amerykańska – galeria inspirujących zdjęć
  3. Jak urządzić kuchnię po amerykańsku – najważniejsze cechy stylu
Kuchnia w stylu amerykańskim – ikoniczne AGD
Autor: Sub-Zero/Wolf Ogromna kuchnia w stylu amerykańskim – elegancka i funkcjonalna. Na tle pomalowanych na szaro ścian ustawiono białe meble ze stalowymi uchwytami. Wyspa zaś to masywna bryła o także ramiakowych, ale antracytowych frontach. Oświetla ją rząd lamp w dymnym odcieniu. Nakryto ją, podobnie jak blaty, białym marmurem z szarym użyłowieniem albo jego doskonałą imitacją (bardziej praktyczna w użytkowaniu). Materiałem wyłożono także ściany nad dolnymi szafkami. Podstawa luksusowej amerykańskiej kuchni to piękne AGD, np. w tej aranżacji: Sub-Zero/Wolf., srebrzyste i antracytowe.x Korzenie marki sięgają lat 40. XX w., kiedy Westye F. Bakke stworzył pierwszą chłodziarkę. Marka pozostaje w rękach rodziny. Urządzenia cechuje doskonała jakość, unikalna technologia, trwałość i energooszczędność oraz funkcjonalność i ponadczasowa estetyka.

Amerykańska kuchnia – czym się charakteryzuje?

To kuchnia przestronna, pełna światła (duże okna, często położona na tyłach domu z bezpośrednim wyjściem do ogrodu), z wyspą, spiżarnią, wysokiej jakości wolno stojącym AGD. Pełno w niej mebli i poprawiających komfort pracy akcesoriów. Nie ma jednego wzorca estetycznego – może więc być bardziej retro albo nowoczesna, lecz zawsze jest piękna, wykończona materiałami wysokiej jakości z dbałością o szczegóły, raczej klasyczna czy tradycyjna – nigdy awangardowa. W wielu amerykańskich produkcjach filmowych możemy spotkać dobre przykłady, m.in. właśnie w serialu „I tak po prostu” (luksusowa klasyczka elegancja) oraz w takich filmach, jak np.: „To skomplikowane” i „Facet z ogłoszenia” (w wersji swobodnej, nawiązującej do kuchni wiejskich), „Lepiej późno niż później” i serialu „Wielkie kłamstewka”(wersje w stylu hampton), „Totalna magia” (retro, z elementami english country) czy „Praktykant” (opcja elegancka, łącząca tradycję z elementami stylu skandynawskiego, farmhouse i loftu).

Zobacz galerię zdjęć z inspirującymi przykładami. O tym, jak urządzić kuchnię amerykańską przeczytasz pod galerią.

Kuchnia amerykańska – galeria inspirujących zdjęć

Jak urządzić kuchnię po amerykańsku – najważniejsze cechy stylu

Imponująca przestrzeń. Kuchnia jest przestronna, najczęściej otwarta na jadalnię i salon albo połączona z nimi rozsuwanymi czy składanymi dużymi drzwiami, często przeszklonymi, na ogół otworzonymi. Tego rozmachu można pozazdrościć, ale pamiętajmy, że Amerykanie kochają duże domy z wielkimi kuchniami, w których toczy się życie rodzinne, wspólnie z bliskimi i przyjaciółmi się gotuje oraz nieraz przyjmowani się goście. Jeśli więc ktoś może sobie na taki standard pozwolić, na pewno wybierze dom z kuchnią XXL.

Maksymalne doświetlenie. Wielkie okna, nierzadko przeszklone wyjście do ogrodu czy na taras zapewniają światło dzienne w maksymalnej dawce. Czasem jest to ogromne przeszklenie w perspektywie salonu, na który kuchnia jest otwarta. Światło sztuczne łączy w sobie dyskretny rozproszony blask punktowych opraw, niemal niewidocznych, z okazałymi pięknymi lampami wiszącymi i ściennymi.

Materiały. Z wysokiej jakości drewna robione są meble (praktycznie nie spotyka się mebli z płyt meblowych) i elementy wykończenia. Na blaty stosuje się kamień (granit i marmur) oraz kwarc. Jeszcze kilka dekad temu panowała moda na blaty wykładane płytkami, ale już odeszła do lamusa. Nie spotyka się też blatów z drewna. Płytki o klasycznej formie, np. typu metro albo stonowana mozaika, stosuje się jedynie na ściany, posadzki są na ogół drewniane. Częściej jednak ściany nad ciągiem roboczym okłada się tym samym materiałem, z jakiego zrobiono blat, albo po prostu maluje farbą. Stal nierdzewna jest powszechna w postaci AGD, akcesoriów, uchwytów, relingów.

Kolory. Rozwiązania klasyczne to biel, beż, écru, kość słoniowa – stosowane w przewadze – z  akcentami złotymi lub srebrnymi oraz kroplą czerwieni, bordo czy turkusu. Obecnie zauważa się też kuchnie z przewagą drewna w naturalnym wybarwieniu, nie malowanego. Są też projekty łączące jasne kolory i drewno z odcieniami niebieskimi itd.

Zabudowa kuchenna. Kuchnie amerykańskie są zwykle zabudowane po sufit, jeśli to możliwe z osobną spiżarnią. Chodzi o to, by wszystko miało swoje miejsce i było miejsce na wszystko – stąd mnogość szafek, cargo, półek i szuflad. Mnóstwo tu też przeszkleń, a szafki, w których przechowywane są piękne naczynia, mają obowiązkowo oświetlenie meblowe. Meble mają tradycyjne formy, np. płycinowe fronty, z fazowania, gzymsami i cokołami. Można spotkać też już wersje bardziej nowoczesne, ale zawsze są to meble wysokiej jakości.

Wyspa. Mniej więcej od lat 70. XX wieku zagościła na dobre i – im większa, tym lepsza. Głównie służy jako dodatkowy blat roboczy oraz stół do jadania. Na ogół nie spotyka się rozwiązania częstego w Europie, a mianowicie wyspy z miejscem go gotowania. Nad wyspą obowiązkowo powinno być oświetlenie – na ogół jest to przynajmniej jedna lampa wisząca pełniąca także funkcję dekoracyjną.

Barek. Jeśli przestrzeń nie jest ograniczeniem, na ogół pojawia się też osobne miejsce do przyrządzania napoi i drinków, tzw. wet bar. Nierzadko w pobliżu znajduje się też specjalna chłodziarka do win itp.

AGD. Z reguły są to wysokiej jakości sprzęty, wolno stojące, stanowiące ważną część aranżacji kuchni, które jedynie obudowuje się meblami. Lodówka jest ogromna, typu French Door, dwudrzwiowa, z szufladami. Rzadko zdarzają się tego typu chłodziarki zabudowane. Strefa gotowania to najczęściej wydzielone miejsce, zaprojektowane tak, by kojarzyło się z dawnymi kuchniami z piecami kuchennymi. W serialu „I tak po prostu” widzimy np. kuchnię wolno stojącą Sub-Zero/Wolf (marka w Ameryce cieszy się wyjątkowym uznaniem). Powinna być duża, z pięcioma czy sześcioma palnikami, dwoma piekarnikami oraz wyrazistymi rusztami, pokrętłami i relingami. Jeśli zastępuje się ją płytą grzewczą, to na ogół gazową z fartuchem, stylizowaną na retro. Ekspres do kawy, robot itp. także są wysokiej klasy, często stylizowane na retro.

Zlewozmywak. Oprócz zmywarki, która bywa chowana w zabudowie, w kuchni konieczny jest zlew. Dominują te białe ceramiczne (rzadko widuje się stalowe albo w kolorze), z fartuchem i kołnierzem oraz efektowną baterią. W większości projektów zlewozmywak znajduje się pod oknem, rzadziej na wyspie. Stosuje się też praktyczne rozwiązanie w postaci dodatkowego kranu nad kuchnią ułatwiającego napełnianie dużych garnków wodą. Na ogół jest to specjalna bateria z ruchomymi ramionami, tzw. pot filler (widać go na otwierającym materiał zdjęciu przedstawiającym Charlotte w kuchni).