Jak odkamienić czajnik: środki chemiczne i domowe sposoby

Radzimy, jak odkamienić czajnik. Każdego poranka, jedną z pierwszych czynności rozpoczynających nasz dzień jest zagotowanie wody na kawę lub herbatę. Aby ulubiony napój był smaczny i aromatyczny, zadbajmy o idealną czystość czajnika.
Woda, której używamy do gotowania najczęściej pochodzi z wodociągu i zawiera minerały m.in. węglan wapnia i magnezu. To te związki chemiczne są odpowiedzialne za twardość wody i powstawanie osadu pojawiającego się na dnie i ściankach czajnika. W naszych domach używamy czajników tradycyjnych lub elektrycznych. Czajniki emaliowane są bardziej skomplikowane w czyszczeniu ze względu na trudność w dotarciu do zakamarków i zagłębień. Czajniki elektryczne ze stali nierdzewnej, ceramiczne lub szklane z wbudowaną grzałką czyści się bez żadnego problemu.
Częste odkamienianie czajnika nie tylko poprawia jakość przygotowanych napoi, wpływa na walory smakowe, ale przede wszystkim wydłuża bezawaryjność urządzenia. Gromadzący się osad jest nieestetyczny, ma niekorzystne działanie na nasze zdrowie, źle oddziałuje na obudowę i grzałkę urządzenia. Choć raz w tygodniu podczas regularnego sprzątania w kuchni odłączmy czajnik z prądu, przetrzyjmy obudowę oraz zasilającą podstawę mokrą szmatką nasączoną płynem uniwersalnym, przepłuczmy czajnik w środku bieżącą wodą, wytrzyjmy do sucha.
Chemiczne środki czyszczące do odkamieniania czajnika
Niezależnie od typu czajnika postępowanie w przypadku jego odkamieniania jest bardzo podobne. Przed rozpoczęciem czyszczenia wnętrza czajnika zapoznajmy się z zaleceniami producenta, dotyczącymi rodzajów środków czyszczących polecanych do konkretnego typu urządzenia. Szczególnie zwróćmy uwagę na informację dotyczącą chemicznych produktów do odkamieniania. Środki te są zazwyczaj dostępne w postaci proszku rozpuszczanego w wodzie, w formie tabletek lub płynu. To substancje chemiczne, które mogą powodować podrażnienia skóry, oczu lub dróg oddechowych, dlatego podczas ich stosowania zachowajmy szczególną ostrożność i postępujmy ściśle z instrukcją podaną na opakowaniu. Mają działanie żrące i mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Kluczową kwestią jest bardzo dokładne, kilkakrotne wypłukanie naczynia dużą ilością wodą.
Polecany artykuł:
Jak odkamienić czajnik domowymi sposobami
Wiele osób unika stosowania wszelkiej chemii, szczególnie w kuchni, gdzie mamy kontakt z żywnością i wodą pitną. W trosce o zdrowie domowników i środowisko naturalne wyczyścimy czajnik prostym, domowym sposobem.
- Odkamienianie czajnika octem
Najpopularniejszą metodą na odkamienienie czajnika jest zastosowanie octu spirytusowego 10%. Rozcieńczony ocet z wodą w proporcjach 1:1, wlewamy do czajnika i zagotowujemy. Następnie odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie płuczemy czajnik kilka razy pod kranem, a następnie napełniamy go czystą wodą, zagotowujemy i opróżniamy. Wadą tej metody są wydostające się opary podgrzanego octu oraz ostry zapach, który na szczęście po wypłukaniu całkowicie znika.
- Odkamienianie czajnika kwaskiem cytrynowym lub sodą
Bardzo praktyczną metodą usuwania kamienia jest rozpuszczenie w zagotowanej wodzie zawartości jednej torebki kwasku cytrynowego (20 gramów), lub 3 łyżek sody oczyszczonej lub jednej szklanki wyciśniętego soku z cytryny. Wszystkie te produkty dostępne są od ręki w każdym sklepie spożywczym. Przygotowany roztwór pozostawmy w czajniku na kilka godzin (w przypadku sody oczyszczonej efekt powinien być widoczny już po po 15 minutach). Po zakończeniu płuczemy dokładnie pojemnik pod bieżącą wodą, dodatkowo za pomocą skórki z cytryny możemy usunąć osad zgromadzony na sitku czajnika.
- Odkamienianie czajnika wywarem z obierków ziemniaków
Naturalnym sposobem, znanym od wielu pokoleń, stosowanym w celu rozpuszczenia kamieni nerkowych, jak i żółciowych był wywar z gotowanych ziemniaków lub z ich obierek. Śmiało więc obierki możemy zastosować do usunięcia kamienia w czajniku. Wrzucamy je do czajnika, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na dłuższą chwilę. Po tym czasie usuwamy obierki i dokładnie płuczemy czajnik.