Bezpieczeństwo w kuchni: jak o nie zadbać

2019-01-07 15:29 Anna Kazimierowicz
Bezpieczna kuchnia
Autor: Maria Miklaszewska Kuchnia powinna mieć taką zabudowę i wyposażenie, żeby korzystanie z niej było bezpieczne

Kuchnia to przestrzeń robocza, w której powinny być zachowane najwyższe standardy bezpieczeństwa.

W kuchni pracujemy, dlatego powinniśmy ją tak urządzić, żeby czuć się w niej wygodnie i bezpiecznie. Ważne jest prawidłowe rozmieszczenie umeblowania i mocowanie szafek. Podczas gotowania para wodna powinna swobodnie unosić się w przestrzeni lub być usuwana do systemu wentylacji, warto więc zainstalować okap nad kuchenką. Potrzebne są blaty robocze o odpowiedniej długości, żeby bezpiecznie pracować. W kuchni często używamy wody, więc podłoga powinna być antypoślizgowa. Pamiętajmy o dobrym zaplanowaniu rozmieszczenia urządzeń elektrycznych i przygotowaniu dla nich instalacji. Nie można zapomnieć również o odpowiednim oświetleniu, żeby widzieć, co się robi.

Bezpieczna kuchnia: stabilne szafki

W każdej kuchni znajduje się zabudowa złożona z szafek stojących i wiszących. W szafkach górnych często umieszczamy zastawę stołową i szkło, co stanowi duże obciążenie. Szafki wiszące powinny być stabilnie zamocowane. Rodzaj elementów montażowych musi być dostosowany do przewidywanych obciążeń oraz materiału, z którego jest zbudowana ściana. Inne kołki montażowe są przeznaczone do betonu, inne do pustaków, a jeszcze inne do drewna. Stabilne mocowanie zapewniają właściwie dobrane kotwy chemiczne. Istnieją także systemy mocowania przeznaczone do różnego typu mebli. Wytrzymują one obciążenia do 100 kg. Zawieszki są prawe i lewe. Każdą z nich mocuje się we właściwym narożniku wewnątrz szafki i przykręca do ściany. Zawieszki mają metalowe maskownice, więc to estetyczne rozwiązanie.

Bezpieczna kuchnia: żeby nie uderzyć głową

Szafki znajdujące się u góry muszą być węższe, żeby można było pracować przy blacie, który zwykle ma szerokość 60 cm. Głębokość szafek górnych to zwykle 30 cm. Jeśli chcielibyśmy mieć głębsze szafki albo powiesić tam głębokie półki, powinno się zaplanować odpowiednio głębszą dolną zabudowę. W przeciwnym wypadku praca przy blacie będzie niewygodna. Możemy uderzać głową w elementy znajdujące się u góry. Z tego powodu nie powinno się stosować zbyt rozbudowanych uchwytów w górnych szafkach. Przestrzeń robocza w kuchni powinna być dobrze oświetlona. Bardzo wygodne jest zastosowanie pasków ledowych pod szafkami. Popularne jest niskie oświetlenie nas stołem jadalnianym lub kącikiem śniadaniowym. Trzeba zachować proporcję między wielkością stołu i lampy nad nim. Lampa powinna być zawieszona tak, żeby biesiadnicy, sięgając po potrawy, nie uderzali w nią. Ważna jest także wysokość lampy nad stołem - nie może ona zasłaniać widoku osoby siedzącej naprzeciwko.

Bezpieczna kuchnia
Autor: Mariusz Bykowski Kuchnia powinna być nie tylko funkcjonalna i estetyczna, ale przede wszystkim bezpieczna

Bezpieczna kuchnia: żeby się nie poślizgnąć

W kuchni może się rozlać woda, na podłogę mogą spadać produkty spożywcze. Nietrudno o poślignięcie się i złamanie ręki czy nogi. Dlatego ważne jest, żeby podłoga była antypoślizgowa i łatwa do zmycia. Bardzo praktyczne są płytki gresowe. Unikajmy jednak płytek polerowanych, które pokryte cienką warstwą wody stają się ślizgawką. W kolekcjach płytek ceramicznych można znaleźć elementy podłogowe przeznaczone do kuchni.

Posadzki drewniane są piękne, ale mniej praktyczne w tym miejscu. W otwartych kuchniach połączonych z salonem często robi się drewniane podłogi. Ze względów bezpieczeństwa warto choć pas wzdłuż blatów roboczych wyłożyć płytkami antypoślizgowymi. Te właściwe mają klasę R10 lub R11.

Unikajmy wykładzin dywanowych albo elastycznych w kuchni. Te pierwsze trudno czyścić, drugie mogą być śliskie.

Bezpieczna kuchnia
Autor: Mariusz Bykowski Ułożenie pasa płytek gresowych wzdłuż blatów roboczych jest bardzo praktyczne

Bezpieczna kuchnia: odległości

Między urządzeniami zainstalowanymi w kuchni powinny znaleźć się odcinki blatów roboczych. Służą one nie tylko do pracy, lecz zapewniają także bezpieczeństwo. Obok kuchenki powinno być wolne miejsce, że móc np. szybko odstawić na bok garnek z kipiącą zupą. Należy tam mieć podkładkę, np. z drewna lub korka, na której można ustawiać gorące przedmioty. Najważniejsze jest zachowanie odstępu między kuchenką a zlewem. Urządzenie te nie powinny stać bezpośrednio obok siebie, bo podczas płukania owoców można zalać płomień na kuchence gazowej.

Bezpieczna kuchnia
Autor: Marcin Czechowicz W niewielkiej kuchni zlew i płytę grzejną oddziela szafka

Bezpieczna kuchnia: instalacje

O prawidłowym wykonaniu oświetlenia, gniazd i włączników elektrycznych w kuchni, trzeba pomyśleć bardzo wcześnie - podczas projektowania domu. Ewentualne zmiany można skonsultować z instalatorem, który będzie układał przewody i zakładał puszki. Instalacja elektryczna powinna być zaprojektowana optymalnie, żeby później nie trzeba było stosować dodatkowych przedłużaczy. Na podłodze albo pod ścianami w kuchni nie może być żadnych kabli. W kuchni nieustannie się kręcimy, często pomagają nam dzieci. To może skończyć się nieplanowanym potknięciem.

Trzeba przewidzieć, gdzie będą stały ekspres do kawy, robot, mikrofala itp. W razie potrzeby można zrobić podwójne, a nawet potrójne gniazda. Jeśli gniazdo będzie umieszczone blisko zlewozmywaka, powinno mieć klapkę, żeby woda nie dostała się do wnętrza i nie spowodowała zwarcia. 

Kuchnia
Autor: Mariusz Bykowski Szczególną uwagę zwróćmy na gniazdka elektryczne - ochrońmy je przed zalaniem

Bezpieczeństwo w kuchni: pamiętaj o przeglądach

Instalacja gazowa w domu powinna być regularnie kontrolowana, żeby szybko wykryć wszelkie nieszczelności. Podobnie należy postępować odnośnie do stanu instalacji wodnej. Lepiej uniknąć sytuacji, gdy na podłogę w kuchni wyleje się cała woda ze zmywarki. Wszelkie niepokojące sygnały z urządzeń traktujmy jako impuls do działania mającego na celu poprawę bezpieczeństwa. Jeśli podczas włączania urządzenia z gniazda unosi się strużka dymu, to znaczy, że coś tam jest nieprawidłowego. Iskrzenie z okapu czy mikrofali może doprowadzić do pożaru instalacji elektrycznej.

Bezpieczna kuchnia
Autor: Marcin Czechowicz Instalacja gazowa powinna być reglarnie sprawdzana

Bezpieczna kuchnia: gaśnica

To urządzenie kojarzy się z pomieszczeniami technicznymi, biurami, obiektami użyteczności publicznej, no i samochodami. Warto jednak kupić gaśnicę do domu i trzymać ją w miejscu łatwo dostępnym, na przykład w szafce w kuchni. Może się nam ona przydać w kuchennych sytuacjach. Bardzo często popełnianym błędem jest zalewanie wodą tłuszczu, który zapalił się na patelni. To tylko wzmaga ogień. W takiej sytuacji trzeba użyć gaśnicy.

Do domu warto kupić gaśnicę o szerokim działaniu, która przyda się także do ugaszenia ognia z instalacji elektrycznej albo z kominka. Do zastosowań domowych są przeznaczone gaśnice zawierające mieszankę substancji oznaczoną symbolem ABC, ABF lub ABCF. Producenci zadbali o ich estetykę. Gaśnice domowe są sprzedawane w butlach pokrytych ozdobnym wzorem, np. łowickiej wycinanki. Dlatego nawet nie trzeba ich chować, a można dumnie postawić w rogu blatu jako dekorację.

Gaśnica
Autor: Materiały prasowe Producenci materiałów ogniochronnych mają w ofercie ładnie wyglądające gaśnice domowe
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE