Jak udekorować stół na Wielkanoc? Jak pięknie go ozdobić?
Stół wielkanocny nakryjmy z finezją zachwyci biesiadników! Celebrujmy chwile z bliskimi, ciesząc się świętami i wiosną. Podkreślmy wyjątkowość chwili, pięknie go dekorując. Niech będzie elegancki, wesoły, wielobarwny, minimalistyczny - czyli zgodny z twoim gustem i wystrojem wnętrza. I niech nie zabraknie na nim zajączków, pisanek i kwiatów!
Autor: Villeroy & Boch
W tej aranżacji gałązki mimozy i tulipany wnoszą wiosenną świeżość. A zestawienie naczyń na stole jest zaskakujące. Mamy tu zarówno elegancką porcelanę (French Garden, Villeroy Boch), jak i celulozowe wytłoczki oraz wypieczone kołacze. To dzieło handmade. Kołaczyki z własnego piekarnika, jajka własnoręcznie pomalowane i udekorowane. Ich pastelowe kolory dobrano do dekoracji na porcelanie. Pomyśl, jak łatwo dzisiaj ozdobić jajka! Nie trzeba żmudnie nanosić wzorów woskiem, zanurzać w barwniku. Wystarczą kolorowe flamastry, sznureczki, aksamitki oraz tubka kleju do tkanin. Możesz też wykorzystać odpowiednio przycięte skrawki pięknych materiałów: aksamitu, brokatu, gipiury. Twoje „pisanki” mogą być małymi arcydziełami.
Spis treści
- Jak udekorować stół wielkanocny? Ważna wiosenna kolorystyka
- Wielkanocny stół pięknie nakryty - galeria pomysłów
- Nie zapomnij o kwiatach na wielkanocnym stole
- Rady dekoratora wnętrz
Jak udekorować stół wielkanocny? Ważna wiosenna kolorystyka
Wiosenne święto aż się prosi o jasne, radosne barwy. Odcienie zieleni, różu, koralu, błękitu oraz żółcienie to wraz z bielą podstawa aranżacji wielkanocnego stołu. Twórzmy z nich kombinacje najbliższe sercu – najważniejsze, by jeden z kolorów zdecydowanie przeważał, drugi go dopełniał, a dalsze stanowiły tylko akcenty.
Jeśli to zieleń będzie w przewadze, uzyskamy efekt świeżości i czystości, ale może być trochę chłodno. Dominacja różu albo błękitu sprawi, że całość wyda się lekka i cukierkowa, ale może być trochę za słodko. Temu jednak zaradzi kropla szarości lub beżu… Można też puścić wodze fantazji i wybrać kolor niekojarzący się wprost z Wielkanocą, np. granatowy czy pomarańczowy. Wtedy jednak szczególnie warto podkreślić wiosenny czas kwiatami oraz świątecznymi dodatkami – dla równowagi i by uczynić zadość tradycji.
Czytaj też:
- Owies na Wielkanoc – kiedy i jak siać owies wielkanocny?
- Rzeżucha na Wielkanoc - kiedy i jak wysiać nasiona? Proste zasady uprawy rzeżuchy
Wielkanocny stół pięknie nakryty - galeria pomysłów
Autor: Villeroy & Boch
W tej aranżacji gałązki mimozy i tulipany wnoszą wiosenną świeżość. A zestawienie naczyń na stole jest zaskakujące. Mamy tu zarówno elegancką porcelanę (French Garden, Villeroy Boch), jak i celulozowe wytłoczki oraz wypieczone kołacze. To dzieło handmade. Kołaczyki z własnego piekarnika, jajka własnoręcznie pomalowane i udekorowane. Ich pastelowe kolory dobrano do dekoracji na porcelanie. Pomyśl, jak łatwo dzisiaj ozdobić jajka! Nie trzeba żmudnie nanosić wzorów woskiem, zanurzać w barwniku. Wystarczą kolorowe flamastry, sznureczki, aksamitki oraz tubka kleju do tkanin. Możesz też wykorzystać odpowiednio przycięte skrawki pięknych materiałów: aksamitu, brokatu, gipiury. Twoje „pisanki” mogą być małymi arcydziełami.
Nie zapomnij o kwiatach na wielkanocnym stole
Nie ma wiosny i Wielkanocy bez kwiatów. Ustawiaj je w wazonach na komodach, półkach, a nawet na podłodze. Na stół przeznacz niskie kwiaty: hiacynty, dzwonki, prymulki, szafirki i miniaturowe żonkile. Wiosnę w domu można też mieć bez wydatków. Wybierzmy się z sekatorem na spacer za miasto. Natnijmy gałązek z pąkami. Dzika wiśnia i tarnina wkrótce ci zakwitną, inne rozwiną się w chmurę zielonych listków. Rozejrzyjmy się za baziami, a wrócimy do domu z całym naręczem puszystych kotków.
Rady dekoratora wnętrz
- Trzymaj się stylu! Cóż, tak jest najbezpieczniej. Jeśli ubierzemy stół w konwencji zgodnej z wystrojem wnętrza, całość będzie na pewno ładna i harmonijna. Czasem jednak warto podejść z fantazją do dzieła i zaaranżować stół wręcz w opozycji do obowiązującego w domu stylu. Efekt będzie jedyny w swoim rodzaju.
- Gdy środek stołu chcesz przeznaczyć na półmiski ze świątecznymi potrawami, zrób indywidualne dekoracje przypisane do każdego nakrycia. Możliwości jest wiele. Najłatwiej przygotować bukieciki w kieliszkach. Wykorzystaj stokrotki, szafirki, prymulki, fiołki. Niech podkreślają wiodący kolor dekoracji. Ładnie wyglądają zielone wysepki z wysianej na pudełkach po twarożku rzeżuchy czy owsa. Postaw każdą na spodeczku i udekoruj wydmuszką, kurczaczkiem lub główką żonkila.
- Ciasta wspaniale prezentują się na wysokich paterach. Jeśli nie masz dość odpowiednich naczyń na nóżce, zrób je sama. W każdym domu znajdą się pojedyncze sztuki zdekompletowanej, nieużywanej porcelany. Nam potrzebne będą płaski talerz i filiżanka lub kubek bez ucha oraz klej do porcelany. Filiżankę (kubek) postaw do góry dnem, krawędź posmaruj klejem, połóż na środku talerz i przyciśnij. Gdy klej zwiąże, patera jest gotowa.
- Do stołu nakrytego w stylu skandynawskim najlepiej pasują wielkanocne ozdoby w wersji eko. Zamiast wielobarwnych kraszanek wybierzmy jaja au naturel albo przepiórcze oraz np. piórka.
- Zajączki, kurczaczki, baranki… Zaproś je na stół. Mniejsze ustaw wśród naczyń przy nakryciach, większe, jeśli jest taka możliwość, zgromadź u szczytu stołu w otoczeniu kwiatów.