CZĄBER. Uprawa cząbru w ogrodzie przydomowym

2014-05-27 13:37 Opracowanie: redakcja serwisu

Cząber ogrodowy to popularna roślina lecznicza i przyprawowa. Warto posadzić cząber w przydomowym ogrodzie ziołowym. Zioła w ogrodzie: cząber. Jak uprawiać cząber w ogrodzie.

Cząber ogrodowy, znany także jako cząberek, pieprzyk, fasolowe ziele, dzięcielina, to roślina jednoroczna, która w stanie dzikim rośnie w południowo-wschodniej Europie i w Turcji. Jako roślina przyprawowa i lecznicza jest uprawiany w wielu krajach świata. Surowcem zielarskim jest ziele cząbru (Herba Satureja), które zawiera olejek eteryczny, garbniki, żywice, flawonoidy, witaminę C, śluzy, sole mineralne. Cząber wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybowe, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, przeciwbólowe i antyoksydacyjne. Powstrzymuje nadmierną fermentację w jelitach oraz wzdęcia, poprawia trawienie, działa słabo moczopędnie i przeciwrobaczo.
Cząber ogrodowy charakteryzuje się ostrawym smakiem. Jest znakomitą przyprawą do potraw ciężkostrawnych, na przykład dań z roślin strączkowych (grochu, fasoli, bobu), do dań z ziemniaków, jaj. Często jest dodawany do zup oraz do marynat.

Uprawa cząbru

Cząber ogrodowy dorasta do 25–40 cm wysokości. Ma silnie rozgałęziony pęd główny i gęsto ulistnione pędy boczne. Liście są lancetowate, w kątach liści wyrastają liczne krótkopędy. Cząber ogrodowy kwitnie w lipcu–sierpniu. Jego kwiaty są liliowe, różowe bądź białe.
Do uprawy cząbru należy wybrać miejsce słoneczne (konieczne do prawidłowego wzrostu) i osłonięte od wiatru. Cząber nie jest wymagający w stosunku do gleby – dobrze rośnie w każdym podłożu. Roślina nie wymaga nawożenia.
Cząber ogrodowy wysiewa się bezpośrednio do gruntu w kwietniu. Nasiona przykrywa się bardzo cienką warstwą ziemi, ponieważ do kiełkowania potrzebują światła.
Cząber bardzo dobrze znosi suszę, dlatego podlewać go należy umiarkowanie. Konieczne jest usuwanie chwastów z grządki, na której rośnie cząber. Cząber można także uprawiać w doniczce na parapecie słonecznego okna.

Zbiór ziela cząbru

Cząber ogrodowy zbiera się w czasie kwitnienia (wtedy zawiera najwięcej olejku eterycznego), ścinając całą część nadziemną rośliny lub same wierzchołki pędów. Ścięte pędy suszy się zawieszone w pęczkach powiązanych sznurkiem bądź rozłożone cienką warstwą w przewiewnym miejscu. Wysuszony cząber najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej szklanych.

>>Przeczytaj też: Cząber - przyprawa wielu właściwości. Do czego używać cząbru?

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE