Winorośl pachnąca – uprawa, cięcie i zastosowanie winorośli w ogrodzie
Winorośl pachnąca to oryginalne pnącze o pachnących kwiatach i ozdobnych liściach, które jesienią przebarwiają się na żółto. Podpowiadamy, jak uprawiać winorośl pachnącą, jak pielęgnować i ciąć to pnącze. Winorośl pachnąca – uprawa i zastosowanie w ogrodzie.
Autor: dr Szczepan Marczyński
Winorośl pachnąca
Winorośle uprawiamy zwykle w ogrodzie dla ich smacznych i atrakcyjnych owoców. Warto jednak również pomyśleć o posadzeniu na działce oryginalnej winorośli pachnącej, której owoce nie są wprawdzie szczególnie smaczne, ale za to kwiaty zachwycają wspaniałym aromatem, a duże liście przebarwiają się jesienią na atrakcyjny, żółty kolor.
Winorośl pachnąca – opis rośliny
Winorośl pachnąca (łac. Vitis riparia), podobnie jak inne gatunki winorośli, jest okazałym, silnie rosnącym pnączem, którego pędy dorastają do 10–12 m długości. Duże liście winorośli pachnącej są w sezonie zielone, a jesienią przebarwiają się na żółto. Liście gęsto pokrywają pędy, dzięki czemu pnącze stanowi znakomitą, gęstą zasłonę.
Winorośl pachnąca kwitnie w maju i czerwcu. Kwiaty są dość niepozorne, ale wydzielają bardzo przyjemny, intensywny aromat i są miododajne. Chcąc cieszyć się ich zapachem, musimy jednak pamiętać, że pachną jedynie kwiaty męskie (np. odmiany ‘Tomek’), a ponieważ roślina jest dwupienna, do uprawy należy wybierać odmiany męskie lub łączyć je żeńskimi (np. odmian ‘Ania’), które wydają jesienią ozdobne owoce. Nie są one wprawdzie zbyt smaczne, ale mają dużą wartość dekoracyjną i są atrakcyjne dla ptaków.
Winorośl pachnąca – wymagania
Winorośl pachnąca ma niewielkie wymagania uprawowe i może rosnąć niemal na każdej, typowej glebie ogrodowej, chociaż najbardziej odpowiada jej gleba próchnicza i żyzna. Może być sadzona zarówno na stanowisku słonecznym, jak i w półcieniu. Dobrze znosi suszę, niską temperaturę, zasolenie podłoża i zanieczyszczenie powietrza, dlatego jest doskonałą rośliną na tereny miejskie.
Winorośl pachnąca – cięcie
Winorośl pachnąca, jak większość silnie rosnących pnączy, wymaga cięcia. Zabieg przeprowadza się podobnie, jak u innych gatunków winorośli (skracając nad pąkiem starsze pędy i młode przyrosty oraz w razie potrzeby usuwając najstarsze pędy), pamiętając, że roślina wcześnie rozpoczyna wegetację, a wiec cięcie musi być wykonane pod koniec zimy lub na przedwiośniu (w lutym lub na początku marca) albo dopiero latem. Winorośl cięta wiosną, będzie wydzielać duże ilości soków z ran, co może ją znacznie osłabić i spowodować, że stanie się podatna na choroby. Winorośl uprawiana w mniejszych ogrodach i na żywopłotach powinna być przycinana każdego roku, w razie potrzeby nawet dwukrotnie, natomiast rosnąca w dużych ogrodach może być cięta co 2–3 lata.
Winorośl pachnąca – zastosowanie
Winorośl pachnąca to idealne pnącze do większego ogrodu. To przede wszystkim wspaniała roślina pnąca, idealnie nadająca się do okrywania pergoli, altan, kratek, ścian budynków i murów ogrodzeniowych. Może być też wykorzystana jako gęsta osłona żywopłotowa lub rodzaj ekranu, chroniącego przed kurzem i hałasem.