Winogrona z ogrodu. Deserowe odmiany winorośli do uprawy amatorskiej
Aby cieszyć się smacznymi winogronami z własnego ogrodu, posadźmy deserowe odmiany winorośli. Rodzą one duże, słodkie owoce o gęstym i chrupiącym miąższu oraz delikatnej skórce. Winogrona odmian deserowych zebrane są w okazałe kiście. Polecane deserowe odmiany winorośli.
Sadząc w ogrodzie winorośl, spodziewamy się zebrać z niej duże, pyszne i słodkie winogrona. Kiedy więc przychodzi pora zbiorów owoców, a na nasze krzewy obsypują się małymi, kwaskowatymi i niezbyt smacznymi winogronami, często czujemy się mocno rozczarowani. Przyczyną takiej sytuacji jest zwykle zły dobór odmian, gdyż w Polsce najczęściej uprawia się winorośle o owocach nadających się głównie na soki, przetwory i wina, rzadziej natomiast do bezpośredniego spożycia. Deserowym odmianom winorośli, dającym duże, słodkie owoce, nasz klimat nie bardzo odpowiada. Mimo to niektóre z nich radzą sobie w polskich warunkach całkiem dobrze, dlatego to właśnie takich odmian warto szukać w centrach ogrodniczych.
Kiedy już wybierzemy odpowiednią odmianę winorośli deserowej, musimy o nią wyjątkowo troskliwie zadbać, gdyż z reguły krzewy te są delikatniejsze, bardziej wymagające i mniej odporne na mróz od odmian przerobowych. Z tego względu wymagają sadzenia na stanowiskach ciepłych, słonecznych i osłoniętych od wiatru, a czasem nawet oczekują zimowego okrycia. Dla dobrego owocowania niezbędne jest im również odpowiednie nawożenie (nawozami z przewagą potasu) oraz właściwe ciecie.
Wino z winogron - kiedy zbierać winogrona i jak zrobić domowe wino z winogron >>>
Polecany artykuł:
Deserowe odmiany winorośli do uprawy amatorskiej
Wśród odmian deserowych winorośli polecanych do amatorskiej uprawy w polskich ogrodach znajdują się między innymi:
- ‘Einset Seedless’ – wczesna odmiana o bardzo smacznych, słodkich, różowych i beznasiennych owocach, dość odporna na niską temperaturę, ale wrażliwa na mączniaka rzekomego,
- ‘Reliance’ – odmiana o smacznych, słodkich, różowych, beznasiennych owocach, odporna na mróz i choroby grzybowe,
- ‘Agat Doński’ – odmiana dająca duże, granatowe, słodkie owoce, odporna na mróz i choroby,
- ‘Nero’ – bardzo wczesna i niezwykle atrakcyjna odmiana o granatowych, słodkich i smacznych owocach, dość odporna na mróz, choć w chłodniejszych rejonach wymaga okrycia,
- ‘Palatina’ – wczesna odmiana, znana też pod nazwą ‘Prim’, rodząca żółte, smaczne, średniej wielkości owoce, dość odporna na choroby, jednak niezbyt wytrzymała na mróz, dlatego wymaga zimowego okrycia,
- ‘Kristaly’ – wczesna odmiana o bardzo smacznych, jasnożółtych owocach średniej wielkości, niewrażliwa na większość chorób oraz odporna na mróz, jednak z powodu wcześnie rozpoczynanej wegetacji podatna na uszkodzenia przez wiosenne przymrozki, nadaje się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory.