Rzeżucha na Wielkanoc - jak siać, ile rośnie? Instrukcja wysiewu rzeżuchy. FILM

Rzeżucha na Wielkanoc - jak ją siać? Rzeżucha warzywo liściaste jest popularne w wielu domach jako ozdoba wielkanocnego stołu. Sprawdź, kiedy posiać rzeżuchę, żeby ładnie wyrosła na Wielkanoc. Jak uprawiać rzeżuchę w domu, bo warto ją mieć nie tylko na święta. Zobacz film.
Spis treści
- Kiedy siać rzeżuchę na Wielkanoc?
- Rzeżucha - uprawa w domu: instrukcja krok po kroku
- Dlaczego warto wysiewać rzeżuchę nie tylko na święta?
Prawidłowa nazwa rzeżuchy to pieprzyca siewna (łac. Lepidium sativum). Jest rośliną jednoroczną z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. Do Polski rzeżucha dotarła w XV wieku.
Rzeżucha dorasta do 3–6 cm wysokości. Uprawiana jest jako warzywo i spożywana najczęściej w stanie pełnego rozwoju liścieni. Używa się ją w stanie surowym do przyprawiania zup, sosów, surówek, sałatek i serów. Nadaje się też do kanapek.
Kiedy siać rzeżuchę na Wielkanoc?
Rzeżucha stała się w Polsce jednym z symboli Wielkanocy. To niezwykle popularna dekoracja wielkanocna. Aby cieszyć się nią na wielkanocnym stole wystarczy wysiać nasiona rzeżuchy 7-10 dni przed Niedzielą Wielkanocną.
Rzeżucha - uprawa w domu: instrukcja krok po kroku
- Przed wysianiem nasion rzeżuchy przygotuj naczynie – może to być dowolne naczynie, ale najlepiej niezbyt głębokie, bo rzeżucha dorasta do około 5 cm wysokości.
- Nasiona wysyp z opakowania do niewielkiego naczynia i zalej wodą tak, aby zakryła wszystkie nasiona.
- Odczekaj kilka godzin, aby nasiona „puściły” śluz – wtedy łatwiej będzie je rozprowadzić po podłożu.
- Naczynie wykładamy zwilżoną watą, bibułą lub ligniną – aby nasza dekoracja wyglądała efektowniej nie układajmy podłoża na płasko, ale utwórzmy niewielki wzgórek.
- Wcześniej namoczone nasiona rzeżuchy rozłóż równomiernie na podłożu.
- Naczynie z wysianą rzeżuchą ustaw w jasnym i ciepłym miejscu – najlepiej w kuchni.
- Pierwsze kiełki pojawią się już następnego dnia po wysianiu.
- Pamiętaj, aby codziennie podlewać rzeżuchę – najlepiej spryskując – kiełkującą rzeżuchę.Do jedzenia nadaje się po około 10 dniach od wysiania – ścina się ją nożem lub ucina nożyczkami tuż przy podłożu.
Przeczytaj też:
Owies na Wielkanoc – kiedy i jak wysiać, by ozdobił świąteczny stół [WIDEO]
Wysiewajmy w domach rzeżuchę nie tylko przed Wielkanocą, ale przez cały rok – to wspaniały sposób, aby samodzielnie pozyskać bogate źródło witamin.
Dlaczego warto wysiewać rzeżuchę nie tylko na święta?
Rzeżucha zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, kwas foliowy, siarkę, potas, magnez, wapń, żelazo, chrom, jod. Rzeżucha ma właściwości oczyszczające nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Rzeżuchę wysiewamy na watę tydzieć przed niedzielą wielkanocną
Opracowanie: redakcja serwisu