Rzeżucha na Wielkanoc - jak siać, ile rośnie? Instrukcja wysiewu rzeżuchy. FILM

2023-04-03 10:52
Rzeżucha
Autor: www.thinkstockphotos.com Rzeżuchę najczęściej wysiewamy na Święta Wielkanocne. Szkoda, bo jest bardzo zdrowa i warto ją jeść na co dzień

Rzeżucha na Wielkanoc - jak ją siać? Rzeżucha warzywo liściaste jest popularne w wielu domach jako ozdoba wielkanocnego stołu. Sprawdź, kiedy posiać rzeżuchę, żeby ładnie wyrosła na Wielkanoc. Jak uprawiać rzeżuchę w domu, bo warto ją mieć nie tylko na święta. Zobacz film.

Spis treści

  1. Kiedy siać rzeżuchę na Wielkanoc?
  2. Rzeżucha - uprawa w domu: instrukcja krok po kroku
  3. Dlaczego warto wysiewać rzeżuchę nie tylko na święta?

Prawidłowa nazwa rzeżuchy to pieprzyca siewna (łac. Lepidium sativum). Jest rośliną jednoroczną z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. Do Polski rzeżucha dotarła w XV wieku.

Rzeżucha dorasta do 3–6 cm wysokości. Uprawiana jest jako warzywo i spożywana najczęściej w stanie pełnego rozwoju liścieni. Używa się ją w stanie surowym do przyprawiania zup, sosów, surówek, sałatek i serów. Nadaje się też do kanapek.

Kiedy siać rzeżuchę na Wielkanoc?

Rzeżucha stała się w Polsce jednym z symboli Wielkanocy. To niezwykle popularna dekoracja wielkanocna. Aby cieszyć się nią na wielkanocnym stole wystarczy wysiać nasiona rzeżuchy 7-10 dni przed Niedzielą Wielkanocną.

Rzeżucha - uprawa w domu: instrukcja krok po kroku

  • Przed wysianiem nasion rzeżuchy przygotuj naczynie – może to być dowolne naczynie, ale najlepiej niezbyt głębokie, bo rzeżucha dorasta do około 5 cm wysokości.
  • Nasiona wysyp z opakowania do niewielkiego naczynia i zalej wodą tak, aby zakryła wszystkie nasiona.
  • Odczekaj kilka godzin, aby nasiona „puściły” śluz – wtedy łatwiej będzie je rozprowadzić po podłożu.
  • Naczynie wykładamy zwilżoną watą, bibułą lub ligniną – aby nasza dekoracja wyglądała efektowniej nie układajmy podłoża na płasko, ale utwórzmy niewielki wzgórek.
  • Wcześniej namoczone nasiona rzeżuchy rozłóż równomiernie na podłożu.
  • Naczynie z wysianą rzeżuchą ustaw w jasnym i ciepłym miejscu – najlepiej w kuchni.
  • Pierwsze kiełki pojawią się już następnego dnia po wysianiu.
  • Pamiętaj, aby codziennie podlewać rzeżuchę – najlepiej spryskując – kiełkującą rzeżuchę.Do jedzenia nadaje się po około 10 dniach od wysiania – ścina się ją nożem lub ucina nożyczkami tuż przy podłożu.

Przeczytaj też:

Owies na Wielkanoc – kiedy i jak wysiać, by ozdobił świąteczny stół [WIDEO]

Wysiewajmy w domach rzeżuchę nie tylko przed Wielkanocą, ale przez cały rok – to wspaniały sposób, aby samodzielnie pozyskać bogate źródło witamin.

Dlaczego warto wysiewać rzeżuchę nie tylko na święta?

Rzeżucha zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, kwas foliowy, siarkę, potas, magnez, wapń, żelazo, chrom, jod. Rzeżucha ma właściwości oczyszczające nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie.

Opracowanie: redakcja serwisu

Rzeżucha i owies na wielkanocny stół

Tradycje wielkanocne. Jak dobrze je znasz? [QUIZ]

Pytanie 1 z 17
Prezenty wręczane dzieciom w czasie świąt wielkanocnych są kojarzone z:
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE