Kiedy zrywać rabarbar? Po czym poznać że rabarbar jest dojrzały?
Rabarbar to roślina o jadalnych ogonkach liściowych, które można wykorzystywać do soków, kompotów czy ciast. Po czym poznać że rabarbar jest dojrzały? Kiedy zrywać rabarbar?
Autor: photos.com
Jadalne u rabarbaru są mięsiste ogonki liściowe
Spis treści
- Jak wygląda rabarbar?
- Sadzenie i uprawa rabarbaru
- Zbiór rabarbaru - kiedy zrywać rabarbar?
- Po czym poznać że rabarbar jest dojrzały?
- Co robić z rabarbaru?
Jak wygląda rabarbar?
Rabarbar ogrodowy (synonimy: rabarbar zwyczajny, rzewień ogrodowy, rzewień zwyczajny, łac. Rheum rhaponticum) to roślina wieloletnia, której część podziemna zimuje w gruncie. Część nadziemna rabarbaru na zimę zamiera, wiosną roślina wypuszcza nowe liście. Rabarbar jest odporny na mróz, z powodzeniem zimuje w naszym klimacie. Pędy nadziemne rabarbaru dorastają do 1,5 m wysokości. Jadalne są ogonki liściowe rabarbaru, które przybierają czerwone zabarwienie i mają kwaśny smak.
Sadzenie i uprawa rabarbaru
Rabarbar najlepiej sadzić do gruntu jesienią – na przełomie września i października, ale mona też sadzić wiosną (w marcu). Odmiany słabo rosnące rabarbaru sadzi się w rozstawie 100-150 x 100-120 cm, a odmiany silnie rosnące w rozstawie 150-200 x 120-150 cm. Sadzonki rabarbaru sadzi się na takiej głębokości, aby pąki liściowe znajdowały się 2-3 cm pod powierzchnią gleby. Po posadzeniu karp rabarbaru, ziemię wokół nich należy mocno ugnieść.
Rabarbar należy sadzić na stanowisku słonecznym (tutaj rośnie lepiej i daje większy plon) lub półcienistym. Najlepsza dla rabarbaru jest gleba wapienna, żyzna i wilgotna, natomiast roślina źle rośnie na glebach piaszczystych i podmokłych. Rabarbar jest wrażliwy na niedobór wody, szczególnie w okresie wytwarzania pąków liściowych i wzrostu liści. Przy niedoborze wody plon jest niższy, a ogonki liściowe gorszej jakości.
Rabarbar nawozi się jesienią nawozem organicznym: kompostem bądź obornikiem, a wiosną nawozami mineralnymi. Dodatkowo w okresie zbiorów stosuje się nawożenie pogłówne azotem. W sezonie rabarbar należy systematycznie odchwaszczać.
Rabarbar kwitnie w maju – pędy kwiatostanowe należy jednak usuwać, ponieważ ich rozwój osłabia roślinę i uniemożliwia wykształcanie paków liściowych.
Rabarbar rozmnaża się przez podział w marcu rozrośniętych karp korzeniowych. Każda sadzonka powinna mieć kilka korzeni oraz minimum jeden pąk. Sadzonki sadzi się do wcześniej wykopanych dołków o średnicy 20–30 cm i podobnej głębokości, w rzędach co około 100 cm, wyłożonych warstwą kompostu lub dobrze rozłożonego obornika. Sadzonki umieszcza się tak, aby pąki znajdowały się około 2 cm od powierzchni gruntu.
Autor: photos.com
Jadalne u rabarbaru są mięsiste ogonki liściowe
Zbiór rabarbaru - kiedy zrywać rabarbar?
Ogonki liściowe rabarbaru zbiera się od początku maja do końca czerwca, najwcześniej w drugim roku po posadzeniu. Najlepsze do spożycia są łodygi, które liczą sobie od 3 do 5 tygodni. W starszych poziom szczawianów wapnia rośnie, a substancje te mogą być szkodliwe dla zdrowia, ponieważ wypłukują z organizmu wapń (składnik, który jest budulcem kości).
Ogonki zbiera się wyłamując je nisko nad ziemią. Zbiera się ogonki, które osiągnęły minimum 20 cm długości, nie więcej niż 1/3 liści z rośliny.
Po czym poznać że rabarbar jest dojrzały?
Zbiera się tylko dojrzały rabarbar - łatwo go rozpoznać po kolorze łodygi: im bardziej czerwony kolor pędów, tym są one słodsze. Zbierając rabarbar warto też wziąć pod uwagę długość pędów i zrywać tylko te, które mają minimum 30-45 cm.
Co robić z rabarbaru?
Rabarbar zawiera dużo witaminy C oraz soli mineralnych. Ogonki liściowe rabarbaru nadają się na przetwory – można z nich robić kompoty, dżemy, soki, wina bądź dodawać do ciast. Korzeń rabarbaru wykorzystuje się do produkcji leków.