Kiedy siać koperek? Kiedy można siać koper do gruntu i kiedy zbierać?
Koperek, czyli koper ogrodowy, to jedna z najpopularniejszych roślin przyprawowych. Uprawa koperku jest prosta, a jego zastosowanie wszechstronne. Kiedy i jak siać koperek? Kiedy go zbierać?
Autor: GettyImages
Koperek to jedna z najpopularniejszych przypraw. Kiedy siać koperek?
Spis treści
- Po czym poznasz koperek?
- Koperek - jak go uprawiać?
- Kiedy siać koperek?
- Jak siać koper do gruntu?
- Jak głęboko siać koperek?
- Uprawa koperku na balkonie w doniczkach
- Kiedy zbieramy koperek?
- Dlaczego warto jeść koperek?
- Jakie właściwości lecznicze ma koperek?
- Koperek to także roślina ozdobna
Koper ogrodowy (Anethum graveolens), nazywany po prostu koperkiem, to roślina, bez której trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. Koperek jest wspaniałym dodatkiem do potraw, a ponadto łatwo się go uprawia – można uprawiać go w przydomowych ogródku, ale także w doniczce. np. na balkonie.
Po czym poznasz koperek?
Koperek dorasta do 90–120 cm wysokości, ma proste, nagie, rozgałęzione, puste w środku łodygi. Liście kopru są pierzaste, delikatne, zielone, o pochwiastych nasadach. Czasem większa ilość nalotu woskowego sprawia, że liście mają niebieskawy odcień.
W lipcu koper ogrodowy wykształca na szczytach łodyg baldachowate kwiatostany, złożone z licznych mniejszych baldaszków, w których znajdują się drobne, żółte gwiazdkowate kwiaty. Koper kwitnie od lipca do września, jest owadopylny. Po zapyleniu i zapłodnieniu zawiązują się soczewkowate owoce 3–5 mm długości, złożone z dwóch rozłupek. Poza tym koperek charakterystycznie pachnie, co sprawia, że nie można go pomylić z żadną inną rośliną.
Autor: GettyImages
Koperek to jedna z najpopularniejszych przypraw. Kiedy siać koperek?
Koperek - jak go uprawiać?
Koper ogrodowy jest łatwy w uprawie. Najlepiej rośnie na słonecznych, osłoniętych od wiatru, umiarkowanie wilgotnych stanowiskach. Nie ma większych wymagań glebowych, ale lubi podłoże dobrze spulchnione, żyzne i przepuszczalne.
Koperek nie potrzebuje specjalnej pielęgnacji. Ważne jest tylko odchwaszczanie i podlewanie (nie jest odporny na suszę i źle znosi suche podłoże).
Kiedy siać koperek?
Koper ogrodowy uprawia się z nasion, które wysiewa się wprost do gruntu od wiosny co około dwa tygodnie aż do jesieni (koper ma krótki okres wegetacyjny, wynoszący 45–50 dni). Jeżeli chcemy doczekać się kwiatów i nasion kopru, to należy go wysiać wiosną, bo inaczej roślina nie zdąży zakwitnąć.
Jak siać koper do gruntu?
Nasiona koperku wysiewamy w rzędach oddalonych od siebie o:
- jeśli uprawiamy na „zielone” - co 15 cm,
- jeśli uprawiamy na nasiona - co 20-30 cm.
Nasiona umieszczamy w dołkach po 2-3 sztuki. Koperek można też z powodzeniem wysiewać rzutowo, także między innymi warzywami w warzywniku. Po każdym wysiewie ziemię lekko przyklepuje się i obficie podlewa.
Jak głęboko siać koperek?
Koper ogrodowy najlepiej siać na głębokość około 1-2 cm.
Uprawa koperku na balkonie w doniczkach
Koperek nadaje się także do uprawy w donicach na balkonie. Wschodzi już po 10-14 dniach, a do zbioru nadaje się po miesiącu od siewu. Wysiewamy go w niedużych doniczkach lub skrzyneczkach, najlepiej w gotowe podłoże do wysiewu warzyw, na głębokość 1-2 cm.
Kiedy zbieramy koperek?
Świeże liście koperku można uszczykiwać z rośliny przez cały okres jej wzrostu, ale największy plon uzyskamy do momentu kwitnienia. Koper uprawiany na liście można zbierać już po około 4 tygodniach od wysiewu (przy chłodnej wiośnie okres ten może być nieco dłuższy). Ścięte świeże liście kopru przechowywane w temperaturze pokojowej szybko więdną, żółkną i zasychają. Warto więc liście drobno pokroić i zamrozić albo je ususzyć.
Dlaczego warto jeść koperek?
Koper uprawia się jako roślinę przyprawową na zbiór liści, które stosuje się jako dodatek do wielu różnych potraw (np. zup, dań z ziemniaków, sosów, ryb, sałatek). Gotowanie bądź smażenie liści kopru powoduje zanik jego aromatu, dlatego koper dodajemy na końcu przyrządzania potrawy. Do przygotowania kiszonek (m.in. z ogórków) wykorzystuje się całe rośliny kopru, łącznie z korzeniem i kwiatostanem. Uprawiając koper na taki zbiór pamiętajmy, by przy wcześniejszym uszczykiwaniu liści zawsze pozostawiać górną część pędu, gdzie znajduje się stożek wzrostu – jeśli go usuniemy, roślina nie wypuści pędu kwiatostanowego i zacznie zamierać.
Jakie właściwości lecznicze ma koperek?
Koper jest także cenioną rośliną leczniczą – surowcem są owoce kopru (Fructus Anethi), zbierane po całkowitym dojrzeniu (w sierpniu). Owoc kopru działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i moczowych. Pobudza też wydzielanie soku żołądkowego i poprawia przyswajalność składników pokarmowych oraz hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w jelitach. Dodatkowo pobudza czynność gruczołów mlekowych u matek karmiących, a przenikając do mleka matki, wywołuje słabe działanie wiatropędne u niemowląt.
Koperek to także roślina ozdobna
Koper można również wykorzystywać jako roślinę ozdobną o oryginalnym, dekoracyjnym pokroju. Doskonale nadaje się m.in. do wielogatunkowych zestawień w ogródkach ziołowych, ale może być z powodzeniem wykorzystywany jako tło lub dekoracyjne wypełnienie na rabatach, rosnąc między innymi roślinami jednorocznymi lub bylinami. Najlepiej prezentuje się w naturalistycznych założeniach ogrodowych oraz w ogrodach w stylu wiejskim i swobodnym.
Przeczytaj też:
- Koper włoski - uprawa, właściwości i zastosowanie lecznicze kopru włoskiego
- Lubczyk ogrodowy - wymagania, uprawa w ogrodzie, zastosowanie lubczyku