Cykoria sałatowa - jak wygląda uprawa cykorii?
Cykoria sałatowa jest wciąż zbyt mało popularnym warzywem w Polsce. Cykoria jednak zasługuje na rozpowszechnienie, bowiem nie tylko dostarcza smacznych liści, ale jest także łatwa w uprawie. Podpowiadamy, jak uprawiać cykorię.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Cykoria sałatowa to wartościowe warzywo liściowe
Spis treści
- Cykoria sałatowa - wymagania uprawowe
- Cykoria sałatowa - wysiew nasion i pielęgnacja
- Cykoria sałatowa - zbiór
Cykoria sałatowa (łac. Cichorium intybus var foliosum) to warzywo, które wykształca mięsisty korzeń spichrzowy i rozetę zbitych liści o barwie zielonej lub bordowej (liście cykorii liściowej są z kolei zielonobiałe). Wykorzystuje się ją do sałatek, zapiekanek lub jako dodatek do mięs. Liście cykorii mają charakterystyczny gorzkawy, cierpki smak. Gorzki posmak cykorii można zmniejszyć mocząc przed podaniem warzywo w wodzie.
Cykoria sałatowa - wymagania uprawowe
Cykoria sałatowa preferuje stanowiska słoneczne oraz gliniasto-piaszczyste podłoża o odczynie obojętnym. Roślina to nie lubi jednak gleb nadmiernie lekkich (są zbyt mało zasobne) oraz ciężkich (słaba przepuszczalność). Gorszej jakości podłoża warto wymieszać z kompostem i gliną. Optymalna temperatura wzrostu dla cykorii wynosi 15-20 st. C. Cykoria znosi jednak krótkotrwałe chłody.
Cykoria sałatowa - wysiew nasion i pielęgnacja
Nasiona cykorii najczęściej wysiewa się od połowy maja do połowy czerwca. Optymalna głębokość siewu wynosi 1-1,5 cm. Odległość między rzędami wynosi 30-45 cm. Cykorii nie zaleca się uprawiać w następstwie po sobie oraz po warzywach korzeniowych. Dobre rezultaty osiąga się przy uprawie na redlinach. Początkowo stanowisko można przykryć folią perforowaną. Gdy sadzonki wytworzą po 3-4 liście, warto wykonać przerywkę. Ważnymi zabiegami pielęgnacyjnymi w uprawie cykorii jest nawadnianie (zwłaszcza w czasie suszy) i odchwaszczanie. Roślinę warto dokarmiać nawozami azotowymi i potasowymi. Jako ochronę przed szkodnikami można profilaktycznie stosować gnojówki z roślin (pokrzyw, czosnku, cebuli). Częstym problemem jest mączniak prawdziwy, mącznik rzekomy i miniarka cykoriowa.
Cykoria sałatowa - zbiór
Zbiory cykorii przeprowadza się, gdy liście ulegną przebarwieniu (najczęściej od października do listopada). Po zbiorze warzywa powinno się pędzić – przykrywając je np. słomą lub obsypując piaskiem na 2-3 tygodnie. Ważne jest, aby do cykorii nie dochodziło światło i dodatkowo była regularnie nawadniana.