Owoce berberysu pospolitego - zbiór i właściwości owoców berberysu

2015-09-15 14:42
berberys
Autor: Maria Muszalska Owoce berberysu zawierają wiele cennych składników, m.in. beta-karoten i witaminy, z czego najwięcej witaminy C

Berberys pospolity to popularny krzew ozdobny. Nie każdy wie, że owoce berberysu pospolitego mają właściwości lecznicze i wykorzystuje się je w medycynie naturalnej. Berberys to m.in. środek na przeziębienie i dolegliwości układu pokarmowego, a w kosmetyce służy do walki z trądzikiem i sińcami. Poznaj właściwości owoców berberysu pospolitego i jego zastosowanie w ziołolecznictwie.

Berberys pospolity (Berberis vulgaris), znany też jako kwaśnica pospolita lub kwaśniec, rośnie w lasach, zaroślach i parkach niemalże w całej Europie. Jednak w Polsce w można go rzadko spotkać,a  to dlatego, że na liściach berberysu rozwija się rdza zbożowa – gatunek grzybów, które wywołują chorobę zbóż. Z tego powodu berberys rosnący w pobliżu pól był tępiony przez rolników.

Berberys pospolity owoce - zbiór i suszenie surowca

W medycynie naturalnej wykorzystuje się liście berberysu (Folium Berberidis), które zbiera się w maju lub czerwcu i suszy w suszarniach naturalnych, w miejscach ciemnych i przewiewnych. W celach leczniczych wykorzystuje się także jaskrawoczerwone owoce berberysu (Fructus Berberidis), które zbiera się w sierpniu lub we wrześniu. Suszy się je w suszarniach ogrzewanych, początkowo w temperaturze około 30 st. C, a potem dosusza w temp. 50–60 st. C.

Owoce berberysu – skład i właściwości

Owoce berberysu zawierają m.in. alkaloidy, kwasy organiczne, pektyny, cukry, sole mineralne, beta-karoten i witaminy, z czego najwięcej witaminy C, przez co nazywane są „polską cytryną” lub „cytryną Północy”. Między innymi z tego powodu są środkiem witaminizującym, który podnosi odporność organizmu w czasie przeziębienia i chorób gorączkowych.Współczesna fitoterapia poleca stosowanie owoców berberysu w dolegliwościach układu pokarmowego, zwłaszcza w problemach z niestrawnością, gdyż pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych. W medycynie naturalnej stosuje się je także w zapaleniu przewodów żółciowych i kamicy żółciowej, ponieważ wspierają wydzielanie żółci. Poza tym wspomagają pracę wątroby. Wykazano również, że zwiększają nieznacznie krzepliwość krwi i uszczelniają naczynia krwionośne, dlatego można je stosować, np. przy krwawieniu dziąseł czy z nosa. Ponadto owoce tego krzewu działają lekko moczopędnie.

Owoce berberysu zawierają berberynę. Jest to związek, który – przyjmowany przez dłuższy czas lub w większych ilościach – odkłada się w sercu, wątrobie i trzustce. Owoców berberysu nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz małe dzieci.

Owoce berberysu – zastosowanie w kuchni i kosmetyce

W kosmetyce maseczki w owoców berberysu stosuje się przy trądziku, siniakach oraz przy przebarwieniach skóry.Z kolei w kuchni suszone owoce berberysu można dodać do herbaty, by podnieść ogólną odporność organizmu, zwłaszcza w stanach gorączkowych. Ze świeżych owoców można zrobić soki, syropy, dżemy, konfitury, a nawet wina, nalewki i likiery.

Odwar z owoców berberysu na przeziębienie

1 łyżkę rozdrobnionych owoców berberysu wsyp do garnuszka, zalej 1 szklanką wrzącej wody i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3 minuty. Potem odstaw do przestudzenia na 15 minut i przecedź. Odwar należy pić po 1/4-1/2 szklanki 2–3 razy dziennie. Można go trochę osłodzić miodem lub cukrem.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE