Ziemia do ogrodu. Jaka jest najlepsza? Skąd wziąć dobrą ziemię?
Mam w ogrodzie słabo urodzajną glebę - głównie piach i trochę gliny. Rośliny rosną na niej słabo, a po opadach ziemia szybko się wysusza. Chciałbym nawieźć do ogrodu dobrej ziemi. Jaka będzie najodpowiedniejsza - czarnoziem, ziemia urodzajna, czy inna? Ile powinna wynosić warstwa tej ziemi, czy należy ją przekopać z tą starszą glebą?
Spis treści
- Jaka jest najlepsza ziemia do ogrodu?
- Jak prawidłowo założyć kompostownik?
- Co można wyrzucać na kompostownik?
Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.
Czarnoziem jest bardzo ceniony - jest żyzny i przepuszczalny. Ale inna ziemia urodzajna też będzie odpowiednia. Do polepszenia rodzimego gruntu można też użyć kompostu (produkują go kompostownie przy MPO). Aby poprawić miejscową glebę trzeba dowiezioną warstwę ziemi lub kompostu (około 20 cm) wymieszać z nią na głębokość łopaty. Warto też założyć kompostownik i sukcesywnie nawozić rabaty i grządki własnym kompostem (przy okazji zmniejsza się ilość śmieci - czasami nawet o 40%).
Inne porady tego eksperta
Jaka jest najlepsza ziemia do ogrodu?
Ziemia w ogrodzie, jej jakość, decyduje o kondycji roślin i plonach. Większość gatunków uprawianych w naszych ogrodach potrzebuje ziemi w ogrodzie żyznej, zawierającej dużo próchnicy, umiarkowanie wilgotnej i w miarę przepuszczalnej.
Dla rozwoju roślin ważna jest także kwasowość gleby, określana liczbą pH. Większość najlepiej czuje się przy odczynie obojętnym (pH 6,8-7,2), ale są też gatunki, które wymagają gleby kwaśnej (pH poniżej 6,8) – np. sosny, świerki, cisy, różaneczniki, azalie, hortensje, magnolie, pierisy, kalmie, wrzosy i wrzośce, oraz takie, które dobrze rosną na podłożu wapiennym (odczyn zasadowy pH powyżej 7,2).
Czarnoziem i kompost sprawdzą się w ogrodzie najlepiej. Ziemię najlepiej kupować ze znanego źródła. Warto się zorientować, czy w okolicy nie są rozpoczynane budowy. Czasami zdejmowana jest wysokiej jakości gleba z pól uprawnych, na których planowane są inwestycje. Natomiast kupując ziemię od nieznanych dostawców, należy wykazać czujność.
Jak prawidłowo założyć kompostownik?
W skrzyni kompostownika bądź na pryzmie kompostowej resztki roślinne i organiczne powinno układać się nie przypadkowo, ale zgodnie z określonym porządkiem.
- Na dnie układamy kilkucentymetrową warstwę podkładu: torfu albo starego kompostu. Dzięki temu nowy kompost zostanie szybko zasiedlony przez mikroorganizmy.
- Na to kładziemy grubsze gałęzie i łęty (z ziemniaków, z pomidorów) – ta warstwa umożliwi dostęp powietrza do dna pryzmy kompostowej.
- Następnie układamy na przemian około 20-centymetrowe warstwy materiału organicznego (resztki roślin, odpadki z gospodarstwa domowego itp.) przeznaczonego do kompostowania i 5-centymetrowe warstwy ziemi ogrodowej. Warstwy te układamy do wysokości około 1,5 m.
Pryzmę kompostową należy później okryć torfem, korą lub słomą, a na wierzchu zrobić dołek, w którym będzie się gromadzić woda opadowa. Przed zimą warto pryzmę kompostową okryć matami słomianymi albo liśćmi, aby jak najdłużej wewnątrz pryzmy utrzymywała się dodatnia temperatura – dzięki temu nie zostanie spowolniony proces rozkładu materii organicznej.
Zobacz także: Kompostowanie w ogrodzie – w czym, jak i co kompostować, by otrzymać dobry kompost?
Co można wyrzucać na kompostownik?
Kompostownik to nie śmietnik. Nie wolno składować tam substancji, które bardzo trudno się rozkładają, na przykład tworzyw sztucznych, szkła, metali. Nie wolno także wrzucać na kompost roślin chorych i zaatakowanych przez szkodniki roślinne oraz chwastów z nasionami. W kompostowniku można układać resztki roślinne – pozostałości po cięciu, pieleniu, koszeniu trawnika i oczyszczeniu terenu, a więc trawa, zdrewniałe fragmenty roślin, warzywa, zioła, owoce, chwasty, korzenie i przyschnięte kwiaty.