Róża - liście żółkna i zamierają [Porada eksperta]
Co może być przyczyną żółknięcia i zamierania liści róży?
Autor: GettyImages
Róże jadalne. Największą ozdobą róży stulistnej są pojawiające się w czerwcu duże, wypełnione po brzegi mnóstwem płatków, miseczkowate, silnie pachnące kwiaty
Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.
Przyczyn takiego zamierania róży może być kilka. Najprostsze: róża wystawiona jest na silne działanie słońca, a miejsce w którym rośnie nie jest przewiewne, albo w upalny dzień (ale też po upalnym dniu) przesuszona rozgrzana róża została podlana zimną wodą. Być może róża była zbyt silnie nawożona chemicznie (nadmiar bywa bardziej szkodliwy niż niedobór). Osłabiona – jest mniej odporna. Proszę starannie obejrzeć roślinę (najlepiej przez lupę). Mogą na niej żerować przędziorki, które atakują, gdy jest sucho i brak przewiewu (wyglądają jak maleńkie pajączki, a w kątach liści można dostrzec delikatną pajęczynkę). Przyczyną takiego stanu może też być inwazja mszyc, albo aktywność skoczków, które wysysają sok z liści i pędów. Przyczyny mogą się sumować. Jedna osłabia roślinę, a potem atakują kolejne.
Inne porady tego eksperta