Poskręcane liście czereśni i moreli [Porada eksperta]

2013-01-10 13:09

Dlaczego na końcówkach gałęzi czereśni i moreli czerwienieją liście? Drzewa zostały posadzone dwa lata temu. Co z tym zrobić?

morela
Autor: gettyimages
Agnieszka Mike - Jeziorska
Radzi: Agnieszka Mike-Jeziorska

Jest absolwentką SGGW, wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu. Jej pasją są rośliny i obserwacja przyrody. Już na studiach zajmowała się zakładaniem i pielęgnacją ogrodów oraz florystyką. Popularyzacja ogrodnictwa i przekazywanie wiedzy ogrodniczej innym sprawia jej wielką satysfakcję. Tworzy też fotograficzne portrety roślin.

Jeśli liście moreli, szczególnie na końcach pędów są silnie pofałdowane i poskręcane, a do tego mają karminowoczerwone przebarwienia, mamy do czynienia z kędzierzawością liści brzoskwini (tak nazywa się ta choroba, ale na moreli występuje równie powszechnie). Jest to choroba grzybowa, powodowana przez patogen o nazwie Taphrina deformans. Jedna z najpospolitszych chorób brzoskwiń i moreli. Na razie jedyne, co można zrobić, to wycinać pędy z porażonymi liśćmi i je palić lub utylizować, aby nie doszło do rozprzestrzenienia patogena, który ponownie może infekować drzewa wiosną kolejnego roku. Dodatkowo, jesienią, kiedy opadną już liście proponuję przeprowadzić 1 lub 2 zabiegi preparatami miedziowymi, które będą działały zapobiegawczo. Dokładne pokrycie cieczą użytkową wszystkich pędów da nam gwarancję zniszczenia zimujących na korze form patogena (zarodników workowych oraz konidiów) i zapobiegnie wiosennym infekcjom. Dodatkowo chemiczne zwalczanie należy przeprowadzić również wiosną, przed rozpoczęciem wegetacji. Jeśli zaś chodzi o czereśnie, to proszę dokładnie obejrzeć liście. Prawdopodobnie mamy do czynienia z koloniami mszyc, które powodują skręcanie, a niekiedy również czerwienienie blaszek liściowych. W tym wypadku proponuję przeprowadzić zabieg którymś z selektywnych preparatów na mszyce, np. Pirimix lub Pirimor, zgodnie z zaleceniami na załączonej do opakowania ulotce. Życzę powodzenia!

Inne porady tego eksperta