Pomiot kurzy [Porada eksperta]

2013-01-10 13:02

Czy suszony pomiot kurzy (kurzak) jest lepszy od świeżego? Ile trwa proces suszenia i jak się do tego zabrać? Czy również z dawkowaniem trzeba uważać, jak w przypadku świeżego? Jakie ilości stosować pod świeżo sadzone orzech i gruszę?

Kury w sadzie
Autor: Getty Images
Agnieszka Mike - Jeziorska
Radzi: Agnieszka Mike-Jeziorska

Jest absolwentką SGGW, wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu. Jej pasją są rośliny i obserwacja przyrody. Już na studiach zajmowała się zakładaniem i pielęgnacją ogrodów oraz florystyką. Popularyzacja ogrodnictwa i przekazywanie wiedzy ogrodniczej innym sprawia jej wielką satysfakcję. Tworzy też fotograficzne portrety roślin.

Jeśli kurzak jest wysuszony w specjalistycznych suszarniach, w dostatecznie szybkim czasie, na pewno będzie miał skład procentowy lepszy od świeżego, pozbędziemy się bowiem wody. Proces ten również sprawi, że będzie potrzeba mniej miejsca na jego przechowywanie, a dodatkowo będzie można przechowywać go znacznie dłużej, bez strat cennych składników pokarmowych. Warunkiem jest jednak posiadanie profesjonalnej suszarni do suszenia biomasy, która zapewni jego szybkie wysuszenie. Kurzak teoretycznie można suszyć nawet na słońcu, ale gdy proces ten przebiega zbyt długo, związki azotowe w nim zawarte przechodzą bardzo szybko w amoniak, który się ulatnia i już po kilku tygodniach straty mogą przekraczać nawet połowę pierwotnej zawartości azotu. Zarówno świeży, jak i wysuszony kurzak można używać rozsypując wokół roślin, w odległości około 0,5 m od pni lub głównych pędów, w dawkach: świeży 3-5 kg/10 m2, suszony 1,5 kg/10 m2 (są to dawki dla drzew owocowych, wiec dobre dla gruszy, dla orzecha można nieco więcej). Potem należy rośliny intensywnie podlać. Kolejną metodą wykorzystania jest wymieszanie kurzaka (świeżego lub suszonego) z ziemią lub torfem. W takiej formie służy do podsypywania roślin. Można uzyskane podłoże wymieszać z wierzchnią warstwą gleby w odległości 0,5 m, potem intensywnie podlać. Najważniejsze to nie dopuścić do bezpośredniego kontaktu nawozu z roślinami, grozi to bowiem ich uszkodzeniem. Kurzak można stosować też w roztworze, rozcieńczając go wodą w stosunku: 1-1,5 kg świeżego/10 l wody lub 2 kg suchego/10 l wody. Roztwór świeżego kurzaka można stosować od razu, suszony powinien przefermentować (trwa to około 3 tygodni). Podlewać wokół roślin (nie bezpośrednio na rośliny!) w stężeniu wodnym 1 l/20 l wody. Kurzak to dobry nawóz do wiosennego zasilania, bo powoduje dożywienie niezbędne do tworzenia zielonych części roślin i budowy łodyg. Ale przenawożenie może być przyczyną przemarzania roślin zimą, więc stosować go należy ostrożnie, maksymalnie raz na tydzień i zakończyć nawożenie w połowie czerwca, by już nie "podpędzać" tworzenia zielonych części roślin, czyli tych najbardziej wrażliwych na mróz.

Inne porady tego eksperta