Jodła koreańska - żółkną igły [Porada eksperta]
Moja jodła koreańska ma 15 lat do tej pory nie było problemów. W zeszłym roku zauważyłam, że zaczynają żółknąć igły na końcówkach gałązek i gałązki są częściowo ogołocone. Najbardziej żółkną krótkie gałązki wyrastające w środku z pnia jodły. Nie wiem, czy ma to znaczenie: jodła rośnie obok sosen.
Od zawsze zajmuje się ogrodami. Prowadzi firmę budującą stawy i ogrody w stylu naturalistycznym.
Jodła koreańska, jak każde drzewo iglaste, ma prawo pozbywać się co roku starych igieł. Zazwyczaj są to 3-letnie igły, opadające jesienią, wewnątrz korony drzewa i przez to nie widzimy tego procesu. Na jodle około 15-letniej możemy to zauważyć, ponieważ ostatnie przyrosty są wybujałe i na pniu widać niepokojące Panią objawy. Zdarza się również, że opadają igły na czubkach gałązek i o innej porze roku. Jest to niebezpieczne, gdy zjawisko przybiera masową postać i zaczyna zagrażać jodle. Jest to choroba wywołana przez grzyby, dla których jodła jest jednym z żywicieli. Drugą żywicielką tych grzybów może być rosnąca w pobliżu borówka amerykańska, borówka czarna lub leśna bylina wierzbówka kiprzyca. Proponuję młode pędy z nowymi igłami opryskać 2-3 razy co 2-3 tygodnie preparatem Dithane lub Baycor. Inną przyczyną żółknięcia igieł jodły koreańskiej są mszyce. Wtedy pod igłami widać całe kolonie owadów, a na pędach - między zaatakowanymi igłami - woskowy nalot mszyc. Walka z nimi jest trudna. Trzeba wiosną, gdy temperatura osiągnie ok. 10°C opryskać oleistym preparatem Promanal i w połowie maja Fastac lub Confidor. Warto na początku maja podlać drzewo 20 ml Previcur rozcieńczonymi w 10 l wody. Ten środek jest pochłaniany przez roślinę wraz z wodą i działa systemicznie na atakujące zarodniki grzybowe. We wszystkich przypadkach należy przestrzegać instrukcji na opakowaniu. Należy wlewać preparat do wody, a nie odwrotnie i silnie wymieszać roztwór, na koniec dodajemy kropelkę płynu powierzchniowoczynnego, np. płyn do mycia naczyń. Pozdrawiam Przemysław Sochański
Inne porady tego eksperta