Co źle robię przygotowując gnojówkę z pokrzywy? [Porada eksperta]

2013-01-10 13:08

Gdy robię gnojówkę z pokrzywy, to coś jest nie tak. Sporą ilość pokrzyw zalewam 10 l wody z beczki i po 1-2 dniach widzę, że roztwór nabiera czarnego zabarwienia. Nie widać żadnych oznak pienienia się, czyli fermentacji i całość ma nieprzyjemny zapach - czegoś w rodzaju kwasu. Co robię źle?

Pokrzywa zwyczajna

i

Autor: Getty Images Do przygotowania gnojówki zbieramy młode pędy pokrzywy
Anna Skórkowska
Radzi: Anna Skórkowska

Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.

Proszę wykazać się cierpliwością, bo proces fermentacji przy ciepłej pogodzie trwa tydzień - dwa, a gdy jest chłodno przebiega wolniej. Gotowa gnojówka z pokrzywy jest przezroczysta. Gnojówkę przygotowuje się w naczyniu plastikowym, kamionkowym lub drewnianym (nie nadają się do tego metalowe). Ziele pokrzywy ścina się przed kwitnieniem, tnie i zalewa wodą tak, aby do brzegu pozostało około 10-15 cm. Na 1 kg zielonej masy potrzeba 10 l wody, najlepiej deszczówki. Naczynie trzeba przykryć, bo będzie się wydzielał przykry zapach (można go zmniejszyć, dodając garść nawozu wapniowego). Mieszać trzeba codziennie, aby powietrze dostawało się do roztworu.