Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.
Proszę wykazać się cierpliwością, bo proces fermentacji przy ciepłej pogodzie trwa tydzień - dwa, a gdy jest chłodno przebiega wolniej. Gotowa gnojówka z pokrzywy jest przezroczysta. Gnojówkę przygotowuje się w naczyniu plastikowym, kamionkowym lub drewnianym (nie nadają się do tego metalowe). Ziele pokrzywy ścina się przed kwitnieniem, tnie i zalewa wodą tak, aby do brzegu pozostało około 10-15 cm. Na 1 kg zielonej masy potrzeba 10 l wody, najlepiej deszczówki. Naczynie trzeba przykryć, bo będzie się wydzielał przykry zapach (można go zmniejszyć, dodając garść nawozu wapniowego). Mieszać trzeba codziennie, aby powietrze dostawało się do roztworu.