Dlaczego sałata nie tworzy główek? [Porada eksperta]
Od dwóch lat usiłuję „dochować” się własnej sałaty, ale mi się to nie udaje. Wysiewałam różne nasiona, ale sałata zamiast tworzyć główki – zakwitała. Czy popełniłam jakiś błąd?
Redakcja serwisu odpowiada na pytania dotyczące ogrodu i roślin.
Sałata prawdopodobnie została zbyt późno posiana. Najlepiej rośnie i plonuje w temperaturze około 15 st.C. W takich warunkach tworzy zwarte główki i ma smaczne, delikatne liście. Zbyt wysoka temperatura, a także długi letni dzień powodują, że zamiast główek wyrastają pędy kwiatostanowe. Ich powstawanie przyspiesza również susza. Bardzo podatna na ten proces jest sałata masłowa, dlatego do gruntu nie należy jej siać później niż na początku kwietnia (na zbiór letni) i nie wcześniej niż w połowie maja (na zbiór jesienny). W znacznie mniejszym stopniu w pędy wybija sałata krucha, która tworzy twarde i bardzo zwarte główki. Można ją więc uprawiać także latem. Trzeba jednak pamiętać, że o smaku sałaty decydują warunki, w jakich rośnie. Najlepsze liście wyrastają na glebie żyznej, próchnicznej i wilgotnej, natomiast w czasie suszy stają się one gorzkie i mniej delikatne. (eb-g)
Polecany artykuł:
Inne porady tego eksperta