Dlaczego orzech włoski ma małe owoce? [Porada eksperta]
Mam na działce orzecha włoskiego, który ma bardzo małe owoce. Czy jest szansa, że przy dobrym nawożeniu mogą być większe?
Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.
Małe owoce orzecha mogą być cechą genetyczną - tylko niektóre osobniki powstałe w wyniku siewu powtarzają cechy drzew matecznych, wiele ma owoce drobne, czasami o bardzo twardych skorupach. Małe owoce są też cechą charakterystyczną odmiany 'Tryumf. Przyczyną drobnienia owoców co kilka sezonów może być pogoda: susza w lipcu i sierpniu. Poprawa warunków glebowych (nawożenie, wapnowanie np. dolomitem) może mieć wpływ na kondycję drzewa (także na ilość i wielkość tworzonych owoców). Warto sprawdzać pH gleby - orzech lubi glebę o odczynie obojętnym i wapiennym (pH powyżej 7,0). Nie toleruje wysokiego poziomu wód gruntowych.
Inne porady tego eksperta