
i

Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.
Każda roślina jest żywym organizmem i jej cechą charakterystyczną jest rośnięcie, aż do osiągnięcia właściwych każdemu gatunkowi rozmiarów. Gdy skracamy roślinie pędy, ona wkłada znaczny wysiłek w odbudowanie utraconej masy liści - więc rosną nowe pędy. Przycinanie sprawia, że roślina zagęszcza się, bo po usunięciu wierzchołka uaktywniają się położone niżej pączki śpiące. Pędy winobluszcza trójklapowego dorastają do około 20 m długości, a rocznie przyrastają o około 2 m. Aby ograniczyć wzrost tego pięknego pnącza, trzeba pędy regularnie przycinać. Można robić to nie tylko wiosną, ale po prostu wtedy, gdy są one zbyt długie.
Inne porady tego eksperta