Cebula amarylisa robi się brązowa i miękka [Porada eksperta]
Kupiłem niedawno ten kwiat. Nie wiem co się z nim dzieje. Cebula robi się brązowa, miękka. Sprawia wrażenie jakby schodziła z niej zewnętrzna warstwa, ale pod nią cebula też jest miękka. Zrobiła się nawet trochę mniejsza. Roślina teraz kwitnie. Czy jest szansa, aby odwrócić ten proces, albo chociaż go zatrzymać?
Autor: GettyImages
Cebule hippeastrum sadzimy doniczek na początku listopada - wtedy zakwitną na Boże Narodzenie
Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.
Może to być mokra zgnilizna, objawiająca się rozpadem tkanek w łuskach cebuli. Może być spowodowana nieodpowiednią kwasowością podłoża, nadmiarem wody w podłożu, przenawożeniem rośliny azotem (mogło się to zdarzyć, jeśli producent starał się w jak najkrótszym czasie wyprodukować kwitnącą roślinę). Podobne objawy powoduje też nadmierne zagłębienie cebuli w podłożu (nad podłoże powinna wystawać 1/3 cebuli). Zależnie od przyczyny zamierania cebuli, należy: - dbać, aby cebula nie była zalewana (po podlaniu należy odczekać 15-20 minut i wylać wodę z podstawki – zakładam, że doniczka ma w dnie otwory, przez które wypływa nadmiar wody); - jeśli cebula jest zbyt zagłębiona, trzeba usunąć wierzchnią warstwę podłoża; - jeżeli jest przenawożona, należy zaprzestać zasilania; - warto zbadać kwasowość podłoża i postarać się doprowadzić je do pH 5,5-6,5.
Inne porady tego eksperta