Cebula amarylisa robi się brązowa i miękka [Porada eksperta]

2018-02-02 16:09

Kupiłem niedawno ten kwiat. Nie wiem co się z nim dzieje. Cebula robi się brązowa, miękka. Sprawia wrażenie jakby schodziła z niej zewnętrzna warstwa, ale pod nią cebula też jest miękka. Zrobiła się nawet trochę mniejsza. Roślina teraz kwitnie. Czy jest szansa, aby odwrócić ten proces, albo chociaż go zatrzymać?

Anna Skórkowska
Radzi: Anna Skórkowska

Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.

Może to być mokra zgnilizna, objawiająca się rozpadem tkanek w łuskach cebuli. Może być spowodowana nieodpowiednią kwasowością podłoża, nadmiarem wody w podłożu, przenawożeniem rośliny azotem (mogło się to zdarzyć, jeśli producent starał się w jak najkrótszym czasie wyprodukować kwitnącą roślinę). Podobne objawy powoduje też nadmierne zagłębienie cebuli w podłożu (nad podłoże powinna wystawać 1/3 cebuli). Zależnie od przyczyny zamierania cebuli, należy: - dbać, aby cebula nie była zalewana (po podlaniu należy odczekać 15-20 minut i wylać wodę z podstawki – zakładam, że doniczka ma w dnie otwory, przez które wypływa nadmiar wody); - jeśli cebula jest zbyt zagłębiona, trzeba usunąć wierzchnią warstwę podłoża; - jeżeli jest przenawożona, należy zaprzestać zasilania; - warto zbadać kwasowość podłoża i postarać się doprowadzić je do pH 5,5-6,5.

Inne porady tego eksperta